- Wykłady online
Oglądaj oficjalne nagrania E. Dąbrowskiej
- Certyfikowane ośrodki i cateringi z dietą dr Dąbrowskiej
Nie wiesz jak zacząć?
Osoby po raz pierwszy spotykające się z zagadnieniem Postu warzywno- owocowego często zadają to pytanie. Pierwszym założeniem jakie musimy sobie „zakodować” jest to, że Post jest rodzajem wyrzeczenia i wiąże się z rezygnacją z niektórych dotychczasowych przyzwyczajeń. Dla niektórych z Państwa może się to okazać pewnego rodzaju szokiem. Wychodząc naprzeciw nasz Instytut podjął współpracę z ośrodkami i cateringami, w których można przeprowadzić taką kurację pod okiem doświadczonej kadry. Duży nacisk w tych obiektach kładziemy na poprawność składu serwowanych posiłków, oraz na organizację zajęć i wykładów przedstawiających ideę tej metody. Pozostając pod opieką doświadczonego personelu mają Państwo gwarancję przeprowadzenia Postu zgodnie z jego zasadami. Wiele osób przekonana do takiej formy wypoczynku wprowadza pobyty z dietą dr Dąbrowskiej jako stały punkt do swojego kalendarza. Bazując na takim gotowym rozwiązaniu możemy zapomnieć o całej organizacji i oddać się w całości wypoczynkowi, zresetować stres i w świetnej formie wrócić do domu. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z tej formy wypoczynku.
- Przepisy
Specjalnie skomponowane dla etapu postu
- Blog
Czytaj oficjalne teksty
Badania chińskie
Mamy więcej energii, jeśli dobrze jemy – mówi jedna z zasad Campbella. T. Colin Campbell, znany na całym świecie amerykański…
- Propagujemy zdrowy styl życia!
Specjalnie skomponowane dla diety
Żyj zdrowo!
Powołanie w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej, jako placówki szkoleniowo-badawczej, było zwieńczeniem marzeń autorki diety warzywno-owocowej.
Latami zdobywane doświadczenia z dietą warzywno-owocową, która w swej istocie jest odmianą postu, mogą teraz wyjść na świat
i służyć wielu ludziom w odzyskaniu zdrowia.
Cukrzyk, który mimo przyjmowania wysokich dawek Insuliny (do 90 j) miał stale wysoki poziom cukru, rzędu 350 mg/dl, również cierpiał na polineuropatię cukrzycową objawiającą się silnymi bólami nóg, które porównywał z polewaniem nóg wrzątkiem. Niewyobrażalny ból, nie ustępował, a każda próba zwiększenia dawki Insuliny była nieskuteczna. Mimo sugestii lekarzy i specjalistów, nie wyraził zgody na propozycję amputacji nóg, a na własne ryzyko i z pełną świadomością zastosował dietę warzywno-owocową, ostatnią deskę ratunku. Po 5 tygodniowej diecie schudł 13 kg, poziom cukru znormalizował się, a bóle nóg całkowicie ustąpiły. Pacjent jest na diecie składającej się z produktów o niskich indeksach glikemicznych, nie wymaga przyjmowania insuliny, a mimo że minęło już kilka lat, czuje się bardzo dobrze. Dieta warzywno-owocowa odmieniła jego życie.
Mężczyzna lat 30
Od 6 lat przyjmuje insulinę, ma krytycznie zwężone tętnice wieńcowe (90-95%). Po przejściu kilkudziesięciu metrów sinieje, odczuwa duszność i silne bóle zamostkowe, które nie ustępują po Nitroglicerynie. Nie wyraził zgody na by-passy i zastosował sześciotygodniową dietę warzywno-owocową, którą powtarzał dwukrotnie w ciągu roku. Zmienił nawyki żywieniowe, a więc odrzucił: cukier, mąkę, skrobię, przy czym zwiększył spożycie warzyw i owoców, wprowadził na stałe jeden dzień w tygodniu pod znakiem diety warzywno-owocowej. Wszystkie te działania sprawiły, że właśnie mija już dziesiąty rok jego sprawności. Nie potrzebuje insuliny, a jego wyniki badań są na tyle dobre, że mógł powrócić do pracy.
Pacjent z cukrzycą
Wobec braku efektów leczenia, lekarze zawyrokowali, że pacjent będzie poruszać się przy pomocy wózka inwalidzkiego. Nie akceptował stanu, w jakim się znajdował, szukał innych metod leczenia. Po zastosowaniu kilkutygodniowej diety wszystkie dolegliwości ustąpiły. Zmienił żywienie na prozdrowotne i czuł się dobrze. Po 13 latach uznał, że jest już całkowicie wyleczony i powrócił do dawnego, sposobu odżywiania się: jedzenia ciasta, pizzy, mięsa. W niedługim czasie jego stan pogorszył się, a wszystkie początkowe objawy jego choroby powróciły: wystąpiły bóle, obrzęki i sztywność stawów; zaczął poruszać się przy pomocy kul. Po ponownym zastosowaniu diety przez okres 6 tygodni i odrzuceniu nietolerowanych pokarmów (gluten i drożdże), wszystkie dolegliwości ustąpiły. Obecnie jest trzydziestoletnim mężczyzną, czuje się dobrze, przestrzega zdrowej diety, jest w pełni sprawny.
Piętnastoletni chłopiec z silnymi bólami i wysiękiem w stawie kolanowym, w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów
Od 3 lat wożona w wózku inwalidzkim z powodu czterokończynowego paraliżu, nie mogła też mówić (bełkot), a wszelkie próby leczenia były nieskuteczne. Również próba podjęcia diety warzywno-owocowej nie dała spodziewanych efektów. Kiedy wykonaliśmy test na nietolerancje pokarmowe, okazało się, że jej organizm wytwarza przeciwciała na większość warzyw, oraz na gluten i drożdże. Zrozumieliśmy, że prawdopodobną przyczyną braku efektów diety mogły być te nietolerancje i że należało je wyeliminować. Po zastosowaniu okresowych głodówek wodnych i stopniowym włączeniu tych warzyw, które były tolerowane, nastąpiła poprawa; po 2 miesiącach zaczął ustępować paraliż, jak również zaburzenia równowagi, mowy i oczopląs. Wysoki poziom hormonu prolaktyny znormalizował się, z czym wiązało się ustąpienie torbieli w piersiach. Obecnie minęło 11 lat, jak kobieta jest całkowicie sprawna. Od 2 lat jest na diecie składającej się wyłącznie z warzyw, gdyż inne pokarmy, wywołują u niej nawrót choroby. Czuje się dobrze, pracuje zawodowo, jeździ samochodem i mimo, że żywi się tylko warzywami, ma prawidłową masę ciała.
Kobieta w wieku 38 lat ze stwardnieniem rozsianym
Przed 10 laty, wystąpił lewostronny paraliż ręki i nogi w przebiegu zakrzepicy dwóch tętnic domózgowych. Opierając się na kuli z trudem ciągnęła nieruchomą nogę, zaś lewa ręka zwisała bezwładnie. Już po 2,5. miesiącach od rozpoczęcia diety warzywno-owocowej zaczęła powracać ruchomość sparaliżowanej nogi i ręki, a także nastąpiło udrożnienie jednej z tętnic (kręgowej). Po kolejnej 1,5. miesięcznej kuracji dietą, mogła odrzucić kule i zaczęła chodzić samodzielnie, równocześnie ustąpiły bóle kręgosłupa i zaniki mięśni barku i ramion. Dieta ta okazała się również skuteczną metodą leczenia innych jej dolegliwości: ustąpiła nadwaga, unormowało się ciśnienie, wysoki cholesterol znormalizował się, zniknęły mięśniaki macicy, a wzrok poprawił się z 3 do 0,75 dioptrii. Siostra na co dzień pracuje w bibliotece i często powraca do kuracji dietą.
Kobieta w wieku 38 lat ze stwardnieniem rozsianym
Od trzech miesięcy cierpiała na bóle i osłabienie siły mięśni nóg, nie mogła nawet wstać z pozycji siedzącej, ani wejść po schodach. Badanie krwi wykazało, że enzymy martwicy mięśni wielokrotnie przekraczały normę. Podjęto próbę trzytygodniowego leczenia dietą warzywno-owocową z wykluczeniem nietolerowanych warzyw, a następnie dietę eliminacyjną (gluten, mleko, jajo, marchew i cytrusy). Po diecie nastąpiła radykalna poprawa, powróciła pełna sprawność mięśni nóg, a wszystkie nieprawidłowe enzymy znormalizowały się. Po dziś dzień przestrzega diety z eliminacją pokarmów nietolerowanych oraz często stosuje kilkudniowe kuracje dietą warzywno-owocową. Ma obecnie 23 lata, jest zdrowa i całkowicie sprawna fizycznie.
Kobieta w wieku 38 lat ze stwardnieniem rozsianym
W przebiegu autoagresyjnego zapalenia, czyli choroby Hashimoto. Od 7 lat utrzymywały się u niej wysokie wartości przeciwciał przeciwtarczycowych rzędu 1300. Cierpi również na autoagresyjne zapalenie gruczołów łzowych, czyli tzw. suche oko. Od 4 lat ma niedowład poruszała się dzięki wózkowi inwalidzkiemu z powodu kleszczowego zapalenia mózgu, czyli neuroboreliozy. Z powodu wielu dolegliwości była aż 60 razy hospitalizowana, w tym 30 razy na oddziale reanimacji. Przyczyną tych hospitalizacji były silne bóle serca po 2 zawałach. Pacjentka cierpiała również na nadciśnienie, które dochodziło do 240/160. Kolejne dolegliwości to wysoki cholesterol rzędu 400 mg/dl, częste infekcje oskrzeli i nerek, kamica nerkowa, silny zespół bólowy kręgosłupa. Przypadkowo dowiedziała się o diecie warzywno-owocowej, którą przeprowadziła 4 razy po 6 tygodni z przerwą 3 tygodniową i również wykluczyła nietolerowany gluten i mleko. Dzięki temu nastąpiła radykalna poprawa: tarczyca, która była w zaniku, odtworzyła się, nie ma już przeciwciał przeciwtarczycowych, ustąpił niedowład lewostronny, może teraz chodzić, tańczyć, jeździć rowerem; blizny pooperacyjne stały się cienkie i prawie niewidzialne, nie ma już bólów serca, ani duszności, także nie ma już zespołu suchego oka, na poczekaniu demonstruje płacz, cieszy się, że już ma łzy. U pacjentki nastąpiła poprawa wzroku o 4,5 dioptrii, ponadto nigdy więcej nie miała ataków kamicy nerkowej, ani infekcji. Pacjentka uzyskała pełnię zdrowia, nie przyjmuje już leków, często powraca do kuracji dietą warzywno-owocową, przestrzega diety eliminacyjnej. Powyższa obserwacja trwa 8 lat.
Pacjentka lat 54 z niedoczynnością tarczycy i zanikiem tarczycy
Od 10 lat cierpiał z powodu silnego bólu kolana po urazie łękotki i mimo leków przeciwbólowych, blokad, a nawet endoskopowego usuwania ziarniny ze stawu kolanowego, nie było poprawy. Ponadto proponowano mu nawet operację wymiany stawu na sztuczny. Po zastosowaniu diety warzywno-owocowej, mógł już po dwóch tygodniach kuracji normalnie chodzić, a nawet grać w piłkę, co wcześniej było niemożliwe, a po 6. tygodniach stosowania diety ustąpiły wszystkie dolegliwości bólowe, powróciła sprawność stawu, schudł 10 kg, (miał nadwagę), skóra stała się aksamitna, przestała się łuszczyć i pękać, również ustąpiło nadciśnienie i zadyszka. Pacjent uzyskał pełnię zdrowia, obserwacja trwa piętnaście lat.
Mężczyzna, lat 33
Cierpiała na ciężką alergię pokarmową, która objawiała się łzawieniem niemal po każdym posiłku. Nawet po zjedzeniu mąki, czy mięsa, towarzyszył dokuczliwy świąd skóry, bóle głowy, a czasami nawet dochodziło do obrzęku ust. Zawsze miała nieregularne miesiączki, nawet co 3 miesiące. Z powodu chronicznego osłabienia nie miała siły ani wstać, ani chodzić, a ostatni miesiąc przeleżała w łóżku, musiała niemal stale przyjmować tabletki od bólu głowy i leki przeciw alergiczne, w tym również hormony, była załamana fizycznie i psychicznie. Dotąd odżywiała się głównie białym pieczywem i mięsem. Po zastosowaniu 6-tygodniowej diety nastąpiło odtrucie organizmu, schudła 10 kg (waży 64 kg, przy wzroście 169 cm), wydaliła dużo kamieni kałowych i od tej pory ustąpiły wszystkie dolegliwości, nie cierpiała więcej z powodu świądu skóry, ani łzawienia, czy bólów głowy, a miesiączki stały się regularne, powróciła chęć do życia, nie wymaga przyjmowania leków.
Kobieta w wieku 26 lat
Poprzedni
Następny