Artykuł
XXXI Zjazd Towarzystwa Internistów Polskich Opole 1992.
Przeprowadzono prospektywne badania wpływu dwóch rodzajów odżywiania na poziom lipoprotein w surowicy u 63 pacjentów z chorobą niedokrwienną serca, o średniej wieku 55 ± 10 lat. Grupa I (47 pacjentów) otrzymywała przez 6 tygodni dietę jarzynowo – owocową, a następnie dietę wegetariańską. Grupa II (kontrolna – 16 pacjentów) otrzymywała dietę mieszaną.
Metody: W obu grupach badanych oznaczano na czczo poziomy lipoprotein (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy).
Wyniki: W pierwszym tygodniu diety jarzynowo – owocowej obserwowano przejściowy wzrost poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i współczynnika LDL/HDL, zaś poziom cholesterolu HDL obniżył się, także w przypadkach z prawidłowym wyjściowo poziomem.
W czasie 6 tygodni diety obserwowano tendencję do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego (- 23 %), LDL (-13,4 %), trójglicerydów (- 66,8%). Poziom HDL zwiększył się o + 32%. Współczynnik LDL/HDL obniżył się z 6,7 do 3,4 (- 44,8%). Po 12 tygodniach (w tym 6 tygodni diety warzywno – owocowej i 6 tygodni diety wegetariańskiej) poziom lipoprotein utrzymywał się na podobnym poziomie. Obserwowano kliniczną poprawę wydolności wieńcowej. W grupie kontrolnej w czasie 6 tygodni utrzymywała się dyslipidemia, obserwowano tu wahania: cholesterolu całkowitego ± 6,3%, LDL ± 7,9 %, HDL ± 15,3 %, LDL/HDL ± 17,1%, trójglicerydów ± 21,2%.
Wnioski: 6 – tygodniowa dieta jarzynowo – owocowa przywraca prawidłowe proporcje lipoprotein w surowicy w chorobie niedokrwiennej serca. Dalsze przestrzeganie diety wegetariańskiej wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowych proporcji lipoprotein.