Artykuły

Wpływ diety warzywno-owocowej na krążące kompleksy immunologiczne (CIC) w porfirii późnej skórnej (PCT)

Artykuł

Utrzymywanie się wysokiego poziomu krążących kompleksów immunologicznych (CIC) przez 10 lat zaobserwowano u 71 % pacjentów z porfirią późną skórną (PCT), w porównaniu z 17 % w grupie kontrolnej. Utrzymująca się aktywacja immunologiczna może przyczyniać się do częstego współistnienia chorób cywilizacyjnych w tej grupie.

W analizie 86 chorych na PCT (średni wiek 53 lata) stwierdzono:

  • chorobę niedokrwienną serca – 47 %

  • chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy – 28 %

  • chorobę zwyrodnieniową stawów – 28 %

  • cukrzycę – 25 %

  • nadciśnienie tętnicze – 24 %

  • miażdżycę obwodową – 19 %

  • łuszczycę – 6 %

Istniała istotna korelacja między długością trwania PCT a częstością choroby niedokrwiennej serca. Wyniki wcześniejszych badań sugerowały, że dieta roślinna korzystnie wpływa na przebieg choroby wieńcowej, zwłaszcza u pacjentów z podwyższonymi CIC.

Cel badania

Ocena wpływu diety warzywno-owocowej na poziom krążących kompleksów immunologicznych u pacjentów z porfirią późną skórną.

Materiał i metody

Siedemnastu pacjentów z PCT (bez względu na wiek i płeć) poddano 6-tygodniowej diecie warzywno-owocowej. Poziomy CIC mierzono przed i po interwencji metodą hamowania tworzenia rozet EA oraz EAC.

Wyniki

  • Pacjenci z podwyższonym poziomem CIC przed dietą: istotne statystycznie obniżenie CIC w trakcie kuracji.

  • Pacjenci z niskim poziomem CIC przed dietą: krótkotrwały wzrost CIC na początku, a następnie ich wyraźne obniżenie.

  • Poprawa kliniczna: ustąpienie porfirinurii i zmian skórnych; złagodzenie towarzyszących objawów – cukrzycy, otyłości, nadciśnienia, łuszczycy oraz bólów stawów i serca.

Wnioski

Dieta warzywno-owocowa znacząco obniża poziom krążących kompleksów immunologicznych, przyczyniając się do normalizacji parametrów immunologicznych i poprawy stanu klinicznego u pacjentów z porfirią późną skórną.

Mogą Cię zainteresować

Książki autorstwa
dr Ewy Dąbrowskiej

Usługi wspierające dietę dr Ewy
Dąbrowskiej®