Artykuły

Wpływ diety warzywno – owocowej na zachowanie się żelaza, porfiryn i immunokompleksów w porfirii późnej skórnej

Artykuł

II Światowy Kongres Polonii Medycznej, Częstochowa 1995

Porfirię późną skórną cechuje obniżenie aktywności dekarboksylazy uroporfirynogenu oraz wysoki poziom żelaza, ferrytyny i immunokompleksów w surowicy, a także nadmierna produkcja uro- i koproporfiryn. Obniżanie zapasów żelaza przez krwioupusty lub podanie desferalu wywołuje remisję choroby, ale tylko czasową.

W poszukiwaniu alternatywnych metod leczenia oceniliśmy wpływ diety warzywno-owocowej na poziom żelaza, ferrytyny i immunokompleksów w surowicy oraz na wydalanie uro- i koproporfiryn u chorych z PCT. Grupę 15 pacjentów poddano kilkutygodniowej kuracji dietą warzywno-owocową. Stwierdzono obniżenie uprzednio wysokich poziomów żelaza, ferrytyny i immunokompleksów w surowicy. U chorych z wyjściowo niskim stężeniem immunokompleksów obserwowano najpierw przejściowy wzrost, a następnie całkowitą eliminację ich z krążenia.

Zmiany skórne oraz współistniejące schorzenia (nadciśnienie, cukrzyca, paradontoza) ulegały remisji, a u pacjentów z chromaniem przestankowym zwiększył się dystans chodzenia. Należy rozważyć przydatność kuracji warzywno-owocowej w profilaktyce i leczeniu porfirii późnej skórnej.

Mogą Cię zainteresować

Książki autorstwa
dr Ewy Dąbrowskiej

Usługi wspierające dietę dr Ewy
Dąbrowskiej®