Artykuły

Znaczenie naturalnego odtruwania organizmu w przywracaniu zdrowia

Artykuł

Znaczenie naturalnego odtruwania organizmu w przywracaniu zdrowia

Artykuł do Kalendarza Rolników

Motto: Od zamierzchłych czasów ludzie poszukują skutecznego eliksiru, który uwolniłby ich od grzechów – pozwalając jednocześnie nadal je popełniać…
Henry G. Bieler, 1993.

Ciało człowieka zostało stworzone według odwiecznych i niezmiennych  praw Natury. Czystość ciała i duszy – była w  zamyśle Stwórcy wartością nadrzędną. W trosce o jej zachowanie  ludzkość otrzymała szereg przykazań, których przestrzeganie miałoby wieść do wiecznej nagrody. Niestety realia życia współczesnego człowieka są inne. Niemal nagminnie są łamane prawa Natury. Na efekty nie trzeba było długo czekać: plaga chorób cywilizacyjnych, przestępstw i innych patologii są tego wyrazem.

W dzisiejszych czasach, problemem najwyższej rangi wydaje się być autointoksykacja, czyli samozatrucie i to zarówno w wymiarze cielesnym (toksyny), jak i duchowym (grzech). Dlatego też  naglącą potrzebą jest generalne oczyszczenie organizmu przez   wprowadzenie do naszego stylu życia zwyczaju postu. Jako lekarz wprowadziłam do swojej praktyki internistycznej odmianę postu – tzw. dietę warzywno – owocową i dzisiaj,  po kilkunastoletnich doświadczeniach z radością dzielę się swoim spostrzeżeniem, że  post – leczy ciało i ducha.

W ujęciu holistycznym człowiek, jak i każdy żywy organizm stanowi  biosystem  komórek, tkanek, narządów i układów, które  funkcjonują jako jedna, spójna całość.  Niezliczona ilość komórek podporządkowana jest sygnałom wysyłanym przez inne, nadrzędne komórki, a wszystkie razem zgodnie współdziałają ze sobą na zasadzie samoregulacji.

Równowaga zdrowotna organizmu (homeostaza) jest zapisana w materiale genetycznym każdej komórki.  Nad jej utrzymaniem czuwa  sieć trzech  wzajemnie powiązanych układów regulacyjnych: odpornościowy  (immunologiczny), hormonalny i nerwowy. Szczególną rolę spełnia tu   układ immunologiczny, który  stanowi centrum rozpoznawania obcych elementów (m. in. bakterii, zwyrodniałych tkanek) i ich niszczenia. Układ ten automatycznie  wspiera regenerację (naprawę),  w stopniu proporcjonalnym do  niszczenia zwyrodnień, co zapewnia stan dynamicznej równowagi, czyli zdrowie.  Układ immunologiczny – to nasz osobisty lekarz, któremu należy się nasza  szczególna   troska i wsparcie.   Niestety, organizm człowieka, a w szczególności nasz układ odpornościowy jest ze wszystkich stron narażony na   działanie toksyn. Ich źródłem może być skażone powietrze, woda, pokarmy, a także produkty odpadowe własnej przemiany materii. Szczególnym rodzajem toksyn produkowanych głównie przez własne komórki są niezwykle aktywne cząsteczki  tzw. wolne rodniki, których udział w rozwoju przewlekłych chorób został  już dowiedziony.

Toksemia jest główną przyczyną chorób, gdyż  upośledza samo naprawcze funkcje organizmu, przyspiesza  zmiany degeneracyjne i przedwczesne starzenie.

Na szczęście, nasz organizm posiada także szereg mechanizmów  obronnych, zabezpieczających nas przed samozatruciem,  a które związane są  m.in. z samooczyszczaniem  się z toksyn. Istnieje 5 narządów eliminujących toksyny z organizmu: przewód pokarmowy, płuca, skóra, układ moczowy i immunologiczny. Szczególna rola w procesach odtruwania przypada wątrobie. W przypadku nierównowagi między ilością toksyn powstających w organizmie, bądź dostających się z zewnątrz, a zdolnością organizmu do ich wydalania i neutralizacji, rozwija się toksemia.  Najczęstszą przyczyną tej dysregulacji  jest nadmierny dowóz pokarmu (zwłaszcza przemysłowo przetworzonego), względem rzeczywistego zapotrzebowania.

Szczególną rolę w utrzymaniu zdrowia i życia  odgrywa odżywianie  i oczyszczanie  organizmu.

Najbardziej naturalnym pokarmem, który jednocześnie odżywia, jak i  zapewnia oczyszczanie z odpadów –  są  pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak: ziarna zbóż i roślin strączkowych,  orzechy, pestki, warzywa i owoce.  Pokarmy te posiadają wspólne cechy:

  • są  żywe (zdolne do wzrostu i wydawania nasion),
  • są  źródłem  wszystkich potrzebnych do życia składników pokarmowych takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikroelementy, enzymy, a także  substancji bioaktywnych, często o właściwościach leczniczych (przeciwrakowych,  przeciwzapalnych,  normalizujących ciśnienie, czy poziom cukru we krwi),
  • dzięki obecności błonnika zapewniają    oczyszczanie organizmu z substancji odpadowych (toksyn, cholesterolu, bakterii, metali ciężkich),
  • stanowią pożywkę dla bakterii Acidophilus syntetyzujących   witaminy zwłaszcza z grupy B, w tym również  witaminę B12, jak i czynników chroniących  jelito przed rakiem.

Zarówno organizm człowieka, jak również pokarm roślinny stanowią naturalne biosystemy, które stykając się na płaszczyźnie jelit stanowią jeden wspólny ekosystem.

Ze względu na wyjątkową rolę jelita w procesie przyswajania pokarmów, jak i oczyszczania z toksyn zwłaszcza na tym poziomie  musi być zachowana  równowaga, gdyż w przeciwnym wypadku może rozwinąć się ogromna ilość przewlekłych chorób o charakterze zapalnym, zwyrodnieniowym, z miażdżycą i nowotworami na czele.

Pokarmy przetworzone ręką człowieka  takie jak np. biała mąka, cukier,   utwardzone  przemysłowo oleje, używki, czy chemiczne dodatki – są  „zwyrodniałe” pokarmy,  które nie   spełniają kryteriów biosystemów i dlatego też są szczególnie drażniące dla przewodu pokarmowego, mają niekorzystny wpływ na florę jelitową i sprzyjają rozwojowi toksemii.     Pożywienie bogate w cukry – stanowi pożywkę dla bakterii fermentacji alkoholowej i grzybów. Pokarmy bogate w białko zwierzęce i tłuszcze sprzyjają rozwojowi bakterii gnilnych, których toksyny mogą doprowadzić do rozwoju nawet nowotworu złośliwego jelita.

Wielki uczony rosyjski, laureat nagrody Nobla w 1908 roku – Miecznikow –  zwrócił uwagę, na  znaczenie utrzymania „czystości” ekosystemu jelita – jako czynnika sprzyjającego długowieczności.  Swoją hipotezę oparł na obserwacji długowiecznych ludów zamieszkujących Kaukaz, którzy często  spożywali  produkty bogate w   bakterie kwasu mlekowego (jogurt). W dzisiejszych czasach nauka znajduje coraz więcej dowodów na to, że rodzaj flory jelitowej  może być związany  przyczynowo z rozwojem wielu chorób.

Złe trawienie, wydaje się odgrywać szczególną rolę w rozwoju  chorób  nie tylko  przewodu pokarmowego,  ale także  innych, takich jak np. reumatyzm, zespół przewlekłego zmęczenia, egzema, łuszczyca, migrena, alergie pokarmowe.  Pojawiają się doniesienia  naukowe o znalezieniu bakterii pochodzących z jelit w  stawach w przypadku  reumatoidalnego zapalenia stawów, a także w  innych  narządach w  przypadku chorób autoimmunologicznych.  Niedawno opisano zespół nadmiernej przepuszczalności jelit  tzw. „zespół przeciekania jelit” w przypadku chorób zapalnych jelit,  grzybicy jelit (Candida albicans)   w następstwie antybiotykoterapii,  również po  sterydowych i nie sterydowych lekach przeciwzapalnych, w niedokwasocie i in.  W takich przypadkach niekompletnie strawione składniki pokarmowe (peptydy) mogą przedostać się przez barierę jelitową do krwi i być powodem reakcji immunologicznej. U niektórych pacjentów z chorobami alergicznymi stwierdzono we krwi obecność nie strawionych cząsteczek białka pochodzącego z mleka krowiego. Opisano przypadki poprawy klinicznej u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy astmą po odstawieniu z diety mleka i nabiału. Próba ponownego włączenia mleka zakończyła się nawrotem choroby.

Najczęstszą przyczyną dysfunkcji  narządów wydalniczych   są zaparcia,  złe trawienie, osłabiona funkcja wątroby, niewydolność nerek. Szczególnie ciężka toksemia może powstać w przypadku upośledzenia funkcji dwóch, lub więcej narządów wydalniczych, jak na przykład współistnienie zaparć i uszkodzenia wątroby.

Toksemia może objawiać się klinicznie uczuciem chronicznego zmęczenia, bólem głowy, bezsennością lub nadmierną sennością, skłonnością do przeziębień, trudnością koncentracji, niechęcią do pracy, alergią, bólami stawowymi.

Zgodnie z  poglądami Hansa – Heinricha Reckewega [i](1905 – 1985) twórcy homotoksykologii,  przyczyną chorób i dolegliwości  jest oddziaływanie na ludzki organizm tych trucizn (toksyn).   W myśl tej teorii objawy chorobowe są wyrazem reakcji tkanek na toksyny.

W zależności od stopnia zaawansowania procesu  wyróżnia się 6 okresów:

1)  faza wydalania   toksyn (katar, obłożony język, wymioty, pokrzywka),

2)   zapalenie (gorączka, ostre stany zapalne),

3)   magazynowanie substancji (złogi cholesterolu, kamica),

  • faza impregnacji (przewlekłe stany zapalne),
  • faza degeneracji (zwyrodnienia narządów),
  • faza nowotworzenia (nowotwory).

Podobny pogląd o związku chorób z toksemią wyrażał  także lekarz amerykański dr John H. Tilden[ii] i wielu innych. Najskuteczniejszą i zarazem najbardziej naturalną metodą odtruwania  organizmu z toksyn okazała się oczyszczająca głodówka[iii], lub jej modyfikacja – dieta warzywno – owocowa[iv].   Ze stosowaniem diety warzywnej posiadamy już kilkunastoletnie doświadczenie. Kuracja ta okazała się skuteczną metodą  nie tylko profilaktyki  i leczenia,  ale  także   „lekarstwem” dla ducha,  sprzyjając rozwojowi  twórczości,  duchowości,   harmonii wewnętrznej i z otoczeniem. Kuracja warzywno – owocowa  zarówno oczyszcza (detoksykuje) organizm, jak i uzupełnia szereg witamin, mikroelementów i innych substancji czynnych (biokatalizatorów). Jednocześnie „uszczelnia” ścianę jelit, co hamuje napływ toksyn do krwi, sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.

Na początku kuracji, w miarę odtruwania organizmu, mogą pojawić się krótkotrwałe „kryzysy” ozdrowieńcze np. osłabienie, bóle głowy, nudności, biegunka, stany podgorączkowe itp., jako wyraz uwolnienia toksyn z tkanek do krwi . Podobne objawy można obserwować także po zastosowaniu innych naturalnych metod oczyszczania organizmu z toksyn np. podczas leczenia ziołami, homeopatią, czy akupresurą. Po krótkotrwałych  kryzysach  obserwuje się stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.  W razie pojawienia się bólów głowy, czy innych dolegliwości – można wykonać oczyszczenie jelit (lewatywa), gdyż  wówczas organizm pozbywa się dużych ilości toksyn i następuje szybka poprawa stanu zdrowia.

Detoksykacja organizmu w wyniku zastosowania kuracji warzywno – owocowej znalazła zastosowanie również w leczeniu nowotworów w niektórych ośrodkach na świecie.

W Instytucie Gersona  w Teksasie od wielu lat z dużym powodzeniem są leczeni pacjenci z chorobami nowotworowymi za pomocą diety opartej  głównie na warzywach, oraz wlewów doodbytniczych z ekstraktu kawy. Kofeina podana w formie wlewów rozszerza drogi żółciowe, ułatwiając tym samym odpływ toksyn z  żółcią. W swojej książce Gerson [v]opisał pozytywne wyniki leczenia tą metodą u ponad 50  pacjentów z chorobą nowotworową.

Polski misjonarz z Peru   o.  Edmund Szeliga, chcąc wspomóc wydalanie toksyn z organizmu, przebadał  i praktycznie wykorzystał w leczeniu raka zioła z puszczy amazońskiej, w połączeniu z dietą opartą również na warzywach i owocach (bez białka zwierzęcego).

Fakty wyleczeń nawet nowotworów, dzięki naturalnemu usuwaniu toksyn z organizmu, potwierdzają prawdziwość hipotezy Reckewega, że toksyny są przyczyną wszystkich chorób.

 Zasady leczenia dietą warzywno – owocową

Kuracja dietą warzywno – owocową jest odmianą postu, gdyż jest bardzo nisko kaloryczna i ubogo białkowa. Przez okres od kilku dni do 6 –tygodni zaleca się dietę opartą na  takich warzywach jak: korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, chrzan), kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowe (cebula, por, czosnek), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowate (pomidor, papryka), liściaste (sałata, zioła). Równocześnie można spożywać owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód.

Warzywa i owoce można  jeść na surowo, w postaci surówek, soków, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych, pieczonych, herbat, kompotów bez cukru itp.   W czasie kuracji nie należy dodawać  do potraw żadnych innych składników jak np. oleju, chleba, kasz itp., gdyż wówczas zostaje przerwany proces tzw. odżywiania wewnętrznego, a więc zostaną zahamowane główne systemy samoregulacji  organizmu, czyli samoleczenia. Również nie należy pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu, ani palić papierosów.  Przestrzeganie  zasad diety powoduje ustąpienie głodu, a  najczęściej zanika też  pożądanie słodyczy, mięsa i innych używek.

Po kuracji odtruwającej zaleca się włączenie  żywienia pełnowartościowego, opartego na  naturalnych, nie oczyszczonych przemysłowo   pokarmach pochodzenia głównie roślinnego i wprowadzenie na stałe zwyczaju postów  na warzywach i owocach np. 1 – 2 dni w tygodniu, albo 1 tydzień diety w miesiącu, lub inaczej. Leczenie wspomaga aktywny ruch np. gimnastyka.  Dzięki takiemu stylowi życia udaje się  najczęściej utrwalić wyniki leczenia i zapobiec nawrotom chorób, gdyż  tajemnica zdrowia i dlugowieczności tkwi w utrzymaniu czystości wewnętrznej ciała.

Osoby zainteresowane przeprowadzeniem kuracji warzywno – owocowej  mogą skorzystać z formy wczasów zdrowotnych w dwóch ośrodkach w Gołubiu Kaszubskim[vi], funkcjonujących już  od 4  lat w systemie całorocznym.

Dla ilustracji   zdolności samoleczących organizmu, uruchamianych dzięki postnym kuracjom warzywno – owocowym, przedstawiamy niektóre przypadki kliniczne, w których uzyskano ewidentną poprawę, bądź zupełne wyleczenie.

  • wyleczenie gronkowcowego zapalenia ucha, (wraz z ustąpieniem głuchoty) trwającego przez 50 lat i opornego na tradycyjne leczenie antybiotykami u pacjentki po 6 tygodniach diety warzywno – owocowej. Obecnie jest 3-ci rok bez nawrotów choroby, bez leków, zachowuje dietę opartą na owocach, warzywach i  nasionach strączkowych,
  • wyleczenie dietą ropnego zapalenia wałów paznokciowych nóg, leczonego bez efektu przez 3 lata antybiotykami u młodej kobiety, obecnie mija drugi rok, jak jest bez nawrotów.
  • ustąpienie po  6- tygodniowej kuracji dietą ropnych przetok  (trwających 2 lata, mimo antybiotyków) po przeszczepie sztucznego stawu biodrowego, zakażonego gronkowcem,
  • wyleczenie gronkowcowego zapalenia kości (obojczyka, kręgosłupa i kciuka), oraz cukrzycy po kilkakrotnie powtarzanych kuracjach dietą warzywno – owocową u 65 – letniego księdza (obecnie jest 9 rok bez nawrotów),
  • całkowite ustąpienie zakażonej bakterią skrzepliny o średnicy 2 cm, przytwierdzonej  do zastawki aortalnej po 3,5 miesiąca leczenia dietą warzywną  i okresowo pełnowartościową i antybiotykiem u   70 –letniego pacjenta. Pacjent dzięki kuracji  zdołał uniknąć operacji wszczepienia sztucznej zastawki.
  • samoistna korekcja zwyrodnienia w stawie biodrowym (odrzucenie kul), cofnięcie podskórnych guzków dnawych, oraz guzka – nerwiaka nadoczodołowego wielkości ziarna bobu, u pacjentki 45 – letniej po 7 tygodniach diety warzywno – owocowej,
  • ustąpienie bólów stawu żuchwowego i „trzeszczenia” wszystkich stawów, trwających przez 2 – lata i opornych na leki przeciwzapalne u młodej kobiety po 2 – krotnie powtórzonej 6 –tyg. kuracji dietą warzywną.
  • uniknięcie by- passów z powodu zaawansowanej choroby wieńcowej i powrót do sportu pacjenta lat 60, po kilku 6- tygodniowych kuracjach dietą warzywną .
  • ustąpienie rozległych pęcherzowych zmian skórnych w przebiegu porfirii skórnej u pacjenta lat 40  po kilkukrotnych kuracjach dietą warzywną  (obecnie jest 6-ty rok bez nawrotów),
  • ustąpienie wieloletniej łuszczycy  u młodej kobiety po 10 tygodniach kuracji dietą warzywną,
  • przywrócenie produkcji łez i śliny po 10 latach  trwania zespołu „suchości” oczu i jamy ustnej – u 47 – letniej pacjentki, po kilkakrotnie powtarzanych kuracjach warzywno – owocowych. Obecnie mija drugi rok, jak nie potrzebuje zakrapiać tzw. sztucznych łez i nie ma bólów gałek ocznych, ani stawów.
  • redukcja 80 kg wagi u pacjenta ważącego 178 kg (wzrost 188) po 8 miesiącach okresowo powtarzanych kuracji dietą warzywno – owocową,
  • całkowite wygojenie głębokich owrzodzeń podudzi, trwających przez 15 lat u 85-letniego pacjenta   po kuracji 6- tygodniową dietą. Równocześnie ustąpiły ciemne przebarwienia skóry podudzi, sinica i obrzęki.
  • ustąpienie uporczywej, opornej na leczenie arytmii serca, wraz z redukcją 50 kg wagi u pacjenta z otyłością (150 kg, wzrost 178 cm) po kilkakrotnie powtarzanych kuracjach dietą i zmianie modelu żywienia (obecnie jest 5- ty rok bez nawrotów arytmii, utrzymuje wagę 100 kg),
  • uniknięcie operacji przeszczepu sztucznego stawu kolanowego z powodu zwyrodnienia po kilkakrotnych kuracjach dietą warzywną (redukcja 25 kg nadwagi), ustąpienie bólów kolana trwających 1 rok.

Po przeprowadzeniu kuracji dietą warzywną  zwykle obserwuje się u chorych: przypływ sił, oporność na infekcje, wyregulowanie wypróżnień, ustąpienie zespołu przewlekłego zmęczenia, poprawę snu, normalizację, odczynu  OB.,  poziomu lipidów krwi i innych badań biochemicznych, normalizację  ciśnienia tętniczego krwi i to zarówno w przypadkach nadciśnienia, jak i niedociśnienia.

Uwaga! Osoby stosujące leki chemiczne powinny przeprowadzać kurację pod  nadzorem lekarza. Pacjenci przyjmujący insulinę powinni być hospitalizowani na czas kuracji, ze względu na niebezpieczeństwo hipoglikemii w czasie  redukcji  dawek insuliny. Przeciwwskazaniem do diety warzywnej jest nadczynność tarczycy, gruźlica, niewydolność narządów, ostra porfiria, krańcowe wyniszczenie.

Należy sądzić, że problem naturalnego oczyszczania organizmu z toksyn (detoksykacja) jako  skutecznej i ekonomicznej metody przywracania zdrowia doczeka się  niebawem należnego uznania i  znajdzie powszechne zastosowanie  w medycynie XXI wieku.

Streszczenie artykułu: Znaczenie naturalnego odtruwania organizmu w przywracaniu zdrowia

Artykuł podkreśla, że główną przyczyną chorób cywilizacyjnych jest nagromadzenie toksyn w organizmie (toksemia), wynikające ze złego stylu życia i odżywiania. Autorka wskazuje na skuteczność postu warzywno-owocowego jako naturalnej i bezpiecznej metody detoksykacji, wspierającej zarówno ciało, jak i ducha.

Kuracja oparta na surowych warzywach i owocach pobudza mechanizmy samoleczenia, poprawia florę jelitową, wzmacnia odporność, a jednocześnie uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów. Może prowadzić do poprawy lub nawet ustąpienia wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, zapalenia, a w niektórych przypadkach – także nowotwory.

Detoksykacja powinna odbywać się pod kontrolą lekarza, a po kuracji warto kontynuować zdrowy styl życia, by utrzymać efekty.  Można sądzić, że oczyszczanie organizmu będzie kluczowym elementem medycyny przyszłości.

[i] Schmid F i wsp.: Homotoksykologia kliniczna. Aurelia – Verlag Baden – Baden 1998.

[ii] Tilden J.H. : Toksemia – przyczyna wszystkich chorób. Interspar

[iii] Lützner  H..: Głodówka zdrowotna. Cedrus Publishing House, Warszawa 1993.

[iv] Dąbrowska E.: Ciało i ducha ratować żywieniem. Michalineum.

[v] Gerson M.: A cancer therapy. Results of fifty patients. Station Hill Press 1997 (email: info@gerson.org)

Mogą Cię zainteresować

Książki autorstwa
dr Ewy Dąbrowskiej

Usługi wspierające dietę dr Ewy
Dąbrowskiej®