fbpx

Beet sourdough

Jeden z podstawowych produktów w koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej, prosty i wspaniały sposób na  pomoc układowi immunologicznemu, naturalna porcja witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, których trzeba więcej w chłodniejszych porach roku. 

To naturalny probiotyk , zawierający bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy – powstaje podczas fermentacji (pomagają mu bakterii kwasu mlekowego). Kwas mlekowy ma właściwości oczyszczające organizm i wzmacniające układ odpornościowy. Kwas mlekowy pomaga regulować florę bakteryjną jelit , wspomaga trawienie, bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Ingredients :

  • 2kg buraków,
  • 3 litry wody,
  • 1 duża łyżka soli kamiennej, 
  • 3 garlic heads,
  • przyprawy: kilka listków laurowych,kilka ziaren ziela angielskiego lub  czarnego pieprzu, 
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych,

Execution

Buraki umyj  i pokrój w plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 l na 1 łyżkę soli kamiennej. Zalej w tak, aby buraki nie wypływały, możesz przykryć małym talerzykiem lub  dobrze wymytym kamykiem. Odstawiamy przykryte lnianą ścierką w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni, powstającą pianę możesz zbierać łyżką kilka razy dziennie. 

Nowy system zamówień cateringu!

Zmieniamy się dla Was!
Od teraz catering dr Ewy Dąbrowskiej zamówisz za pośrednictwem
nowego, wygodniejszego systemu.
Dodatkowo możesz skorzystać z naszej aplikacji mobilnej pod tym linkiem

Bez obaw...
Wszystkie dotyczhczasowe zamówienia zostały bezpiecznie przeniesione.

 
Zamów catering teraz!
close-link
EN
PL EN