Beet sourdough

Jeden z podstawowych produktów w koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej, prosty i wspaniały sposób na  pomoc układowi immunologicznemu, naturalna porcja witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, których trzeba więcej w chłodniejszych porach roku. 

To naturalny probiotyk , zawierający bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy – powstaje podczas fermentacji (pomagają mu bakterii kwasu mlekowego). Kwas mlekowy ma właściwości oczyszczające organizm i wzmacniające układ odpornościowy. Kwas mlekowy pomaga regulować florę bakteryjną jelit , wspomaga trawienie, bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Ingredients :

  • 2kg buraków,
  • 3 litry wody,
  • 1 duża łyżka soli kamiennej, 
  • 3 garlic heads,
  • przyprawy: kilka listków laurowych,kilka ziaren ziela angielskiego lub  czarnego pieprzu, 
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych,

Execution

Buraki umyj  i pokrój w plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 l na 1 łyżkę soli kamiennej. Zalej w tak, aby buraki nie wypływały, możesz przykryć małym talerzykiem lub  dobrze wymytym kamykiem. Odstawiamy przykryte lnianą ścierką w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni, powstającą pianę możesz zbierać łyżką kilka razy dziennie. 

EN
PL EN