Przekonaj się sam
o skuteczności postu
dr Dąbrowskiej®!

W czym dieta dr Dąbrowskiej®
może Ci pomóc?

  • Wzmacnianie zdrowia

    Regularne stosowanie postów warzywno-owocowych może skutecznie wspierać oczyszczanie organizmu i wzmacniać zdrowie, zarówno ciała, jak i ducha.

    Post, choć najczęściej kojarzony z leczeniem, jest przede wszystkim skuteczną metodą profilaktyki. Wzmacnianie zdrowia u osób zdrowych pozostaje często niedoceniane, a tymczasem wiele chorób rozwija się latami, nie dając wyraźnych objawów.

    Nawet krótkie, okresowe posty pomagają oczyszczać organizm z toksyn, dostarczać bioaktywnych związków roślinnych i mikroelementów, a także przywracać fizjologiczną równowagę organizmu. Regularnie praktykowany post może zapobiegać wielu chorobom przewlekłym.

    Zaobserwowano, że osoby z cukrzycą, miażdżycą, chorobą wrzodową czy kolagenozami, które przechodzą na zdrową dietę roślinną i stosują posty, często doświadczają poprawy stanu zdrowia.  Post może również wspomagać leczenie niepłodności.

    Jednym z kluczowych efektów postu jest wzmocnienie układu odpornościowego,  wtedy znikają infekcje, przeziębienia, anginy, poprawia się jakość snu, koncentracja, pamięć. Czasem pojawia się tzw. jasność umysłu, sprzyjająca rozwojowi osobistemu. Osoby odzyskują pasję, podejmują nowe wyzwania, zakładają firmy, wracają do pracy lub studiów.

    Seniorzy regularnie praktykujący posty wyglądają młodziej, są pełni energii, a ich badania (np. EKG) często nie wykazują zmian miażdżycowych.

    Człowiek to jedność ciała, umysłu i ducha. Post może przywracać równowagę między tymi sferami. Wyrzeczenia sprzyjają opanowaniu, życzliwości, pogłębieniu relacji i duchowemu wzrostowi. Czasem prowadzi to do głębszego przeżywania życia, a nawet nawrócenia.

  • Choroby metaboliczne

    Post wspomaga redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej i cofa stłuszczenie wątroby. W efekcie poprawia się wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe, ponieważ insulinooporność leży u podstaw wielu chorób metabolicznych: cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, zaburzeń lipidowych czy dny moczanowej. Dlatego leczenie jednej z tych chorób może przynieść poprawę także w innych.

    Więcej informacji znajdziesz w książce „Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak odwrócić cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie i otyłość”.

    Otyłość

    Mimo dekad badań i ogromnych nakładów finansowych, nadal brakuje skutecznych metod leczenia otyłości i chorób metabolicznych.

    Główną przyczyną  otyłości jest niezdrowy styl życia – przede wszystkim nadmierne spożycie przetworzonej żywności i brak aktywności fizycznej.

    Post warzywno-owocowy, połączony z ruchem, działa bezpośrednio na przyczyny chorób: nadmiar kalorii i niedobór ruchu.

    Otyłość to zaburzenie hormonalne. Kluczową rolę odgrywają dwa hormony: insulina (produkowana przez trzustkę) i kortyzol (hormon stresu wytwarzany przez nadnercza). Dieta bogata w przetworzone węglowodany (np. pizza, białe pieczywo, słodycze) prowadzi do wzrostu poziomu insuliny. Nadmiar insuliny może przeprogramować metabolizm w kierunku odkładania tłuszczu.

    W czasie postu poziom insuliny spada, co uruchamia procesy redukcji masy ciała i cofania się chorób metabolicznych.

    Szczególnie groźna jest otyłość brzuszna – tłuszcz trzewny działa jak gruczoł wydzielający substancje prozapalne (adipokiny), które sprzyjają rozwojowi insulinooporności i stanów zapalnych. Post redukuje tłuszcz trzewny, hamując produkcję adipokin, i w ten sposób eliminuje jedną z głównych przyczyn zaburzeń metabolicznych.

    Dodatkowo, post może łagodzić dolegliwości takie jak: bezdech senny, chrapanie, zakrzepowe zapalenie żył czy skaza moczanowa.

    Cukrzyca typu 2

    Cukrzyca typu 2. to jedna z najczęstszych chorób metabolicznych, związana z zaburzonym metabolizmem glukozy i insulinoopornością – czyli upośledzoną zdolnością komórek do reagowania na insulinę.

    Już w 1963 roku Philip Randle udowodnił, że tłuszcze i cukry konkurują ze sobą jako źródła energii. Gdy pierwsze do komórek docierają tłuszcze, blokują działanie insuliny. Jeśli dochodzi do stłuszczenia wątroby i mięśni, insulina nie jest w stanie skutecznie „otworzyć drzwi” dla glukozy – ta pozostaje we krwi.

    W efekcie poziom cukru wzrasta, a trzustka produkuje coraz więcej insuliny, aby „wcisnąć” nadmiary glukozy do komórek celem jej spalenia. Insulina może  nasilać miażdżycę i inne powikłania naczyniowe. Cukrzyca może latami przebiegać skrycie – z prawidłowym poziomem glukozy, ale stale podwyższonym poziomem insuliny.

    Nawet zdrowe tłuszcze, np. oleje roślinne, mogą nasilać insulinooporność, jeśli są spożywane w nadmiarze. Z kolei naturalne węglowodany, takie jak owoce, nawet słodkie, czy ziemniaki, nie powodują insulinooporności – o ile nie towarzyszy im nadmiar tłuszczu.

    Post warzywno-owocowy, redukując tłuszcz trzewny i stłuszczenie narządów, poprawia wrażliwość na insulinę. Może również przywrócić funkcję trzustki i prowadzić do cofnięcia choroby.

    Dodatkowo, post może ograniczyć, a niekiedy nawet odwrócić powikłania cukrzycowe:

    • polineuropatię (uszkodzenie nerwów),
    • nefropatię (uszkodzenie nerek),
    • angiopatię (uszkodzenie naczyń, np. stopa cukrzycowa),
    • okulopatię (uszkodzenie wzroku).

    Już po tygodniu postu warzywno-owocowego u ponad 80% pacjentów obserwowaliśmy normalizację poziomu glukozy.

    Miażdżyca

    Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic, prowadząca do odkładania się blaszek miażdżycowych i zwężenia naczyń krwionośnych.

    Zmniejszony przepływ krwi do serca lub mózgu może skutkować zawałem lub udarem. Choroba niedokrwienna serca, wynikająca z miażdżycy, pozostaje główną przyczyną zgonów na świecie.

    Miażdżyca może rozwijać się  nawet już od dzieciństwa. Przez długie lata  przebiega bezobjawowo. Styl życia – zwłaszcza dieta bogata w przetworzoną żywność i brak ruchu – odgrywa kluczową rolę w jej rozwoju. Tzw. dieta zachodnia sprzyja chorobom cywilizacyjnym, w tym miażdżycy.

    Badanie INTERHEART z 1994 roku wykazało, że ryzyko zawału serca można zmniejszyć aż o 80%, przestrzegając trzech zasad:

    1. jedz warzywa i owoce,
    2. bądź aktywny fizycznie,
    3. nie pal papierosów.

    Miażdżyca zaczyna się od uszkodzenia śródbłonka – wewnętrznej wyściółki naczyń. Jedną z przyczyn może być niedobór witaminy C. Jej brak powoduje, że wolne rodniki utleniają „zły” cholesterol (LDL), który odkładany jest w naczyniach przez komórki odpornościowe, prowadząc do stanu zapalnego i powstania blaszek miażdżycowych.

    Post i dieta roślinna są skutecznymi metodami prewencji i leczenia choroby niedokrwiennej serca. Redukcja tłuszczu, szczególnie trzewnego, zwiększa poziom adiponektyny – substancji działającej przeciwzapalnie, podnoszącej HDL, obniżającej ciśnienie i poprawiającej wrażliwość na insulinę.

    Aktywność fizyczna:

    • poprawia krążenie i dotlenienie mięśnia sercowego,
    • wspomaga tworzenie nowych naczyń,
    • zwiększa liczbę mitochondriów, co poprawia wydolność serca.

    Już po tygodniu postu można  u wielu  pacjentów zaobserwować ustąpienie duszności i bólu w klatce piersiowej oraz poprawę tolerancji wysiłku. Sześciotygodniowa kuracja może prowadzić do cofnięcia zmian miażdżycowych i normalizacji poziomu cholesterolu.

  • Choroby zwyrodnieniowe

    Post może skutecznie wspierać leczenie chorób zwyrodnieniowych dotyczących m.in.  stawów (artroza, torbiel Bekera, ostrogi piętowe),  śluzówki żołądka (wrzody żołądka),  torbieli, paradontozy, zwyrodnienia soczewek oczu (zaćma) itp.

    Choroba zwyrodnieniowa stawów (artroza) to postępujące schorzenie polegające na uszkodzeniu chrząstki stawowej. Kluczowym mechanizmem jej rozwoju jest zaburzenie równowagi między procesami odbudowy a degradacji chrząstki. Enzymy z grupy metaloproteinaz, odpowiedzialne za rozkład kolagenu i proteoglikanów, nasilają ten proces w odpowiedzi na stany zapalne. Ich aktywację wspiera m.in. dieta bogata w cukry proste i tłuszcze trans.

    Post może skutecznie spowolnić degradację chrząstki i jednocześnie wspomagać procesy regeneracyjne. Redukuje stan zapalny oraz aktywuje mechanizmy oczyszczające organizm, takie jak fagocytoza (usuwanie uszkodzonych komórek) i autofagia (oczyszczanie wnętrza komórek). Pod wpływem postu komórki macierzyste chrząstki mogą różnicować się w nowe komórki chrzęstne, co sprzyja odbudowie stawów.

    Dodatkowo, roślinne polifenole wykazują zdolność hamowania aktywności metaloproteinaz, chroniąc tym samym strukturę stawów. W efekcie obserwuje się zmniejszenie bólu, ustępowanie przykurczów, poprawę zakresu ruchu, a nawet wyprostowanie wcześniej zablokowanych stawów – i to bez konieczności interwencji chirurgicznej.

  • Choroby autoimmunologiczne i infekcyjne

    Post warzywno-owocowy może wspomagać leczenie wielu chorób autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty, stwardnienie rozsiane, marskość wątroby, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy alergie (np. astma, egzema). Korzystny wpływ obserwuje się także w chorobach bakteryjnych i wirusowych. Ważną rolę w przywróceniu odporności organizmu odgrywa witamina D3 z K2.

    Choroby autoimmunologiczne to stany zapalne, w których układ odpornościowy atakuje własne tkanki. Kluczowe czynniki ich rozwoju to:

    1. Nieszczelność jelit – przepuszczanie niestrawionych białek do krwiobiegu.
    2. Nietolerancje pokarmowe – reakcje immunologiczne na określone białka (np. gluten, mleko, jaja, drożdże).
    3. Reakcje krzyżowe – podobieństwo białek pokarmowych do tkanek organizmu wywołuje reakcję autoimmunologiczną.

    Post poprawia szczelność jelit, zmniejsza stan zapalny i pomaga przywrócić równowagę immunologiczną. W przypadku stosowania leków immunosupresyjnych (np. sterydów) skuteczność postu może być osłabiona, a wyniki testów na nietolerancje – niemiarodajne.

    Hashimoto

    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, w którym przeciwciała (anty-TPO, anty-TG) niszczą komórki tarczycy, prowadząc do jej niedoczynności. Post warzywno-owocowy może obniżyć poziom przeciwciał, a w niektórych przypadkach nawet doprowadzić do regeneracji  zniszczonej tarczycy. Ważne jest wykluczenie nietolerancji pokarmowych i kontrola poziomu jodu.

    Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

    Choroba, w której układ odpornościowy atakuje błonę maziową stawów (przeciwciała anty-CCP, RF). Post może zmniejszyć stan zapalny, ból i obrzęki oraz poprawić ruchomość  stawów – szczególnie w początkowym stadium choroby. Ważne jest wykluczenie nietolerancji pokarmowych (najczęściej dotyczą one: mleka, jaj, zbóż i drożdży).

    Toczeń rumieniowaty układowy

    Przeciwciała atakują jądra komórek (ANA). Post pomaga zmniejszyć ich poziom, ogranicza zmęczenie, bóle oraz poprawia wyniki badań. Należy pamiętać, aby wykluczyć nietolerowane pokarmy z diety.

    Stwardnienie rozsiane (SM)

    W SM przeciwciała niszczą osłonki mielinowe neuronów. Post może poprawić funkcje neurologiczne, zmniejszyć częstość rzutów choroby i złagodzić objawy niedowładów. Efekty są lepsze przy eliminacji nietolerowanych pokarmów.

    Łuszczyca

    Zmiany skórne często cofają się już po jednym cyklu postu, nawet po wielu latach trwania choroby. Kluczowa jest dalsza dieta oparta na nieprzetworzonych roślinach i wykluczenie nietolerowanych pokarmów.

    Atopowe zapalenie skóry

    Post łagodzi świąd, zaczerwienienie i pękanie skóry. Często prowadzi do ustąpienia zmian i poprawy kondycji skóry. Ważne jest również wykrycie i eliminacja nietolerancji pokarmowych.

    Choroby infekcyjne

    Post wspiera odporność. Początkowo podczas postu  obniża  się leukocytoza,  są niszczone komórki niesprawne, ale w dalszych etapach zwiększa  się ilość komórek macierzystych, z  których  odbudowuje nowy, sprawny układ  odpornościowy. Post także aktywuje komórki NK („naturalni zabójcy”), które zwalczają  nie tylko komórki raka, ale także wirusy i bakterie,  m.in. krętki boreliozy. Przejściowe objawy  w czasie postu (np. opryszczka) mogą sygnalizować poprawę odporności.

    Post okazał się również skuteczną metodą  terapii w przypadkach przedłużającego się Covidu, tzw.  long covid.

     

  • Profilaktyka przeciwnowotworowa

    W obliczu rosnącej zachorowalności na nowotwory, skuteczna profilaktyka staje się priorytetem. Coraz więcej badań wskazuje na korzystny wpływ postu.

    Post działa wielopoziomowo w profilaktyce i wspomaganiu terapii nowotworowej.
    Wykazuje działanie przeciwzapalne, aktywuje autofagię (proces usuwania uszkodzonych komórek), obniża poziom insuliny oraz innych czynników wzrostu, co przyczynia się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Dodatkowo wzmacnia aktywność komórek NK (naturalnych zabójców – rodzaju limfocytów), które są odpowiedzialne za bezpośrednie niszczenie komórek rakowych.

    Wszystkie złośliwe nowotwory mają wspólną cechę – pozyskują energię głównie poprzez beztlenową fermentację glukozy, nawet w obecności tlenu. W przeciwieństwie do zdrowych komórek, które korzystają z tlenowego spalania. Glukoza stanowi dla nowotworów podstawowe źródło energii. Podczas postu głównym paliwem dla organizmu stają się jednak ciała ketonowe i kwasy tłuszczowe – produkty rozpadu tłuszczu, których komórki rakowe nie potrafią efektywnie wykorzystywać. W efekcie nowotwór może zostać „zagłodzony”.

    Dodatkową rolę w walce z rakiem odgrywają warzywa i owoce, które są bogatym źródłem polifenoli – związków o działaniu przeciwnowotworowym. Dostarczają również cennego błonnika, witamin i minerałów wspierających odporność organizmu.

    Przeprowadzenie kontrolowanego postu, zwłaszcza przed planowaną chemioterapią lub radioterapią, może zwiększyć wrażliwość komórek nowotworowych na leczenie, jednocześnie chroniąc zdrowe komórki przed toksycznym działaniem terapii. Polifenole obecne w diecie mogą również wpływać na niszczenie komórek macierzystych raka oraz blokowanie angiogenezy – procesu tworzenia naczyń krwionośnych w obrębie guza – co skutecznie ogranicza jego dalszy rozwój.

  • Nadciśnienie tętnicze

    Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęściej występujących chorób na świecie, szczególnie powszechna w krajach rozwiniętych. Jest groźnym stanem zdrowotnym, ponieważ stanowi główny czynnik ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.

    Może rozwijać się latami bezobjawowo, choć często towarzyszą mu takie dolegliwości jak bóle i zawroty głowy, zmęczenie, duszność, kołatanie serca czy uczucie ucisku w klatce piersiowej.

    Jedną z głównych przyczyn nadciśnienia jest tzw. zachodni model żywienia – obfitujący w przetworzoną żywność, sól, tłuszcze i cukry, a ubogi w owoce i warzywa. Te ostatnie dostarczają potasu i przeciwutleniaczy, które wspierają regulację ciśnienia krwi poprzez neutralizowanie wolnych rodników. Wolne rodniki uszkadzają komórki śródbłonka naczyń, zmniejszając produkcję tlenku azotu – substancji rozszerzającej naczynia krwionośne. W rezultacie dochodzi do ich skurczu i wzrostu ciśnienia. Posty oraz dieta bogata w roślinne polifenole pomagają w neutralizacji wolnych rodników, wspomagając tym samym produkcję tlenku azotu i obniżając ciśnienie krwi.

    Insulina, w fizjologicznych warunkach, również stymuluje produkcję tlenku azotu. Jednak w przypadku insulinooporności, kiedy poziom insuliny jest przewlekle podwyższony, efekt jest odwrotny – ciśnienie rośnie. Dzieje się tak m.in. na skutek aktywacji układu współczulnego, zwiększonego wchłaniania sodu w nerkach, wzrostu masy ciała oraz działania angiotensynogenu produkowanego przez tłuszcz trzewny. Dodatkowo, odwodnienie może sprzyjać rozwojowi nadciśnienia.

    Najskuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia okazują się posty oraz diety roślinne. Zmniejszają stres oksydacyjny, redukują tłuszcz trzewny (ograniczając produkcję angiotensynogenu), wspierają produkcję tlenku azotu oraz podnoszą poziom adiponektyny – hormonu o działaniu przeciwzapalnym i hipotensyjnym.

    Efekty postu warzywno-owocowego są imponujące – już po tygodniu kuracji ciśnienie u ponad 70% pacjentów wracało do normy. Regularna aktywność fizyczna również wspiera ten efekt.

  • Niepłodność – choroby kobiece

    Niepłodność bywa naturalnym mechanizmem obronnym organizmu, który uaktywnia się w sytuacjach, gdy ciało kobiety nie jest gotowe na ciążę, a rozwój zarodka mógłby być zagrożony. Post warzywno-owocowy może wspomagać przywrócenie płodności.

    W porównaniu z konwencjonalnymi metodami leczenia niepłodności – takimi jak farmakoterapia, chirurgia czy zapłodnienie in vitro – post warzywno-owocowy stanowi naturalną, nieinwazyjną i holistyczną alternatywę. Szczegółowe informacje można znaleźć w książce „Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Naturalny sposób wspomagania płodności”.

    Zespół policystycznych jajników (PCOS)

    Zespół policystycznych jajników to najczęstsza przyczyna niepłodności u kobiet. Kluczowym czynnikiem jego rozwoju jest insulinooporność – stan, w którym komórki organizmu słabo reagują na insulinę.

    Post warzywno-owocowy skutecznie redukuje insulinooporność, obniża poziom insuliny i estrogenów oraz wspomaga utratę masy ciała. Dzięki temu możliwe jest usunięcie przyczyny PCOS i przywrócenie prawidłowej funkcji jajników.

    Utrata masy ciała stanowi podstawowy, niefarmakologiczny element leczenia PCOS – jej skuteczność potwierdzają liczne badania naukowe.

    Niedrożność jajowodów

    Niedrożność jajowodów odpowiada nawet za 30% przypadków niepłodności i często jest wskazaniem do zapłodnienia in vitro. Post warzywno-owocowy aktywuje naturalne mechanizmy regeneracyjne organizmu, takie jak fagocytoza (usuwanie zrostów przez komórki żerne) oraz autofagia (eliminacja uszkodzonych struktur komórkowych),  co przywraca drożność jajowodów i płodność.

    Taki post może również wspomagać zwalczanie infekcji, które często towarzyszą niedrożności, zwiększając szansę na przywrócenie płodności.

    Poronienia samoistne

    Poronienia samoistne to jedno z najczęstszych powikłań ciąży. Jedną z ich przyczyn może być przewlekły stan zapalny, nierzadko związany z otyłością. Badania wykazały, że ryzyko zgonu noworodka wzrasta o 55% w przypadku otyłości matki.

    Dieta zachodnia, uboga w kwasy tłuszczowe omega-3 i bogata w omega-6, sprzyja stanom zapalnym i zwiększa ryzyko poronień. Post warzywno-owocowy wspiera redukcję masy ciała i przywraca równowagę kwasów tłuszczowych, co ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie kobiet doświadczających nawracających poronień.

    Endometrioza

    Endometrioza i mięśniaki macicy to nienowotworowe choroby narządu rodnego, które można skutecznie kontrolować za pomocą postu warzywno-owocowego.

    W endometriozie dochodzi do tzw. wstecznej miesiączki – fragmenty błony śluzowej macicy przemieszczają się przez jajowody do jamy otrzewnej lub innych narządów, gdzie tworzą ogniska zapalne, torbiele, zrosty i blizny. Post pomaga łagodzić przewlekły ból i zmniejszyć objawy choroby. Zalecane jest również wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe oraz ewentualna suplementacja jodu, selenu, cynku, witaminy C i witamin z grupy B. Najlepsze efekty obserwuje się po dłuższych cyklach postu (4–6 tygodni).

    Mięśniaki macicy

    To najczęstsze łagodne guzy tego narządu. Ich wzrost jest stymulowany przez estrogeny, insulinę i insulinopodobny czynnik wzrostu – substancje, których poziom rośnie m.in. w wyniku spożywania cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.

    Post warzywno-owocowy ogranicza te czynniki, a związki bioaktywne zawarte w roślinach – zwłaszcza polifenole – działają przeciwzapalnie, wspierając mechanizmy autofagii i fagocytozy. Z naszych obserwacji wynika, że średnica mięśniaka może zmniejszyć się nawet o 1 cm na każdy tydzień postu.

Wczasy Zdrowotne w Przytkowicach Fundacja Oaza Życzliwości

Sprawdź E-book

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej® w Niepłodności

Zamów i obsługuj catering przez dedykowaną aplikację

Wybierz preferowaną dietę | Składaj zamówienia | Wybieraj posiłki | Oceniaj posiłki | Zbieraj punkty