Post wspomaga redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej i cofa stłuszczenie wątroby. W efekcie poprawia się wrażliwość komórek na insulinę, co jest kluczowe, ponieważ insulinooporność leży u podstaw wielu chorób metabolicznych: cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, zaburzeń lipidowych czy dny moczanowej. Dlatego leczenie jednej z tych chorób może przynieść poprawę także w innych.

Więcej informacji znajdziesz w książce „Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak odwrócić cukrzycę, miażdżycę, nadciśnienie i otyłość”.

Otyłość

Mimo dekad badań i ogromnych nakładów finansowych, nadal brakuje skutecznych metod leczenia otyłości i chorób metabolicznych.

Główną przyczyną  otyłości jest niezdrowy styl życia – przede wszystkim nadmierne spożycie przetworzonej żywności i brak aktywności fizycznej.

Post warzywno-owocowy, połączony z ruchem, działa bezpośrednio na przyczyny chorób: nadmiar kalorii i niedobór ruchu.

Otyłość to zaburzenie hormonalne. Kluczową rolę odgrywają dwa hormony: insulina (produkowana przez trzustkę) i kortyzol (hormon stresu wytwarzany przez nadnercza). Dieta bogata w przetworzone węglowodany (np. pizza, białe pieczywo, słodycze) prowadzi do wzrostu poziomu insuliny. Nadmiar insuliny może przeprogramować metabolizm w kierunku odkładania tłuszczu.

W czasie postu poziom insuliny spada, co uruchamia procesy redukcji masy ciała i cofania się chorób metabolicznych.

Szczególnie groźna jest otyłość brzuszna – tłuszcz trzewny działa jak gruczoł wydzielający substancje prozapalne (adipokiny), które sprzyjają rozwojowi insulinooporności i stanów zapalnych. Post redukuje tłuszcz trzewny, hamując produkcję adipokin, i w ten sposób eliminuje jedną z głównych przyczyn zaburzeń metabolicznych.

Dodatkowo, post może łagodzić dolegliwości takie jak: bezdech senny, chrapanie, zakrzepowe zapalenie żył czy skaza moczanowa.

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2. to jedna z najczęstszych chorób metabolicznych, związana z zaburzonym metabolizmem glukozy i insulinoopornością – czyli upośledzoną zdolnością komórek do reagowania na insulinę.

Już w 1963 roku Philip Randle udowodnił, że tłuszcze i cukry konkurują ze sobą jako źródła energii. Gdy pierwsze do komórek docierają tłuszcze, blokują działanie insuliny. Jeśli dochodzi do stłuszczenia wątroby i mięśni, insulina nie jest w stanie skutecznie „otworzyć drzwi” dla glukozy – ta pozostaje we krwi.

W efekcie poziom cukru wzrasta, a trzustka produkuje coraz więcej insuliny, aby „wcisnąć” nadmiary glukozy do komórek celem jej spalenia. Insulina może  nasilać miażdżycę i inne powikłania naczyniowe. Cukrzyca może latami przebiegać skrycie – z prawidłowym poziomem glukozy, ale stale podwyższonym poziomem insuliny.

Nawet zdrowe tłuszcze, np. oleje roślinne, mogą nasilać insulinooporność, jeśli są spożywane w nadmiarze. Z kolei naturalne węglowodany, takie jak owoce, nawet słodkie, czy ziemniaki, nie powodują insulinooporności – o ile nie towarzyszy im nadmiar tłuszczu.

Post warzywno-owocowy, redukując tłuszcz trzewny i stłuszczenie narządów, poprawia wrażliwość na insulinę. Może również przywrócić funkcję trzustki i prowadzić do cofnięcia choroby.

Dodatkowo, post może ograniczyć, a niekiedy nawet odwrócić powikłania cukrzycowe:

  • polineuropatię (uszkodzenie nerwów),
  • nefropatię (uszkodzenie nerek),
  • angiopatię (uszkodzenie naczyń, np. stopa cukrzycowa),
  • okulopatię (uszkodzenie wzroku).

Już po tygodniu postu warzywno-owocowego u ponad 80% pacjentów obserwowaliśmy normalizację poziomu glukozy.

Miażdżyca

Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic, prowadząca do odkładania się blaszek miażdżycowych i zwężenia naczyń krwionośnych.

Zmniejszony przepływ krwi do serca lub mózgu może skutkować zawałem lub udarem. Choroba niedokrwienna serca, wynikająca z miażdżycy, pozostaje główną przyczyną zgonów na świecie.

Miażdżyca może rozwijać się  nawet już od dzieciństwa. Przez długie lata  przebiega bezobjawowo. Styl życia – zwłaszcza dieta bogata w przetworzoną żywność i brak ruchu – odgrywa kluczową rolę w jej rozwoju. Tzw. dieta zachodnia sprzyja chorobom cywilizacyjnym, w tym miażdżycy.

Badanie INTERHEART z 1994 roku wykazało, że ryzyko zawału serca można zmniejszyć aż o 80%, przestrzegając trzech zasad:

  1. jedz warzywa i owoce,
  2. bądź aktywny fizycznie,
  3. nie pal papierosów.

Miażdżyca zaczyna się od uszkodzenia śródbłonka – wewnętrznej wyściółki naczyń. Jedną z przyczyn może być niedobór witaminy C. Jej brak powoduje, że wolne rodniki utleniają „zły” cholesterol (LDL), który odkładany jest w naczyniach przez komórki odpornościowe, prowadząc do stanu zapalnego i powstania blaszek miażdżycowych.

Post i dieta roślinna są skutecznymi metodami prewencji i leczenia choroby niedokrwiennej serca. Redukcja tłuszczu, szczególnie trzewnego, zwiększa poziom adiponektyny – substancji działającej przeciwzapalnie, podnoszącej HDL, obniżającej ciśnienie i poprawiającej wrażliwość na insulinę.

Aktywność fizyczna:

  • poprawia krążenie i dotlenienie mięśnia sercowego,
  • wspomaga tworzenie nowych naczyń,
  • zwiększa liczbę mitochondriów, co poprawia wydolność serca.

Już po tygodniu postu można  u wielu  pacjentów zaobserwować ustąpienie duszności i bólu w klatce piersiowej oraz poprawę tolerancji wysiłku. Sześciotygodniowa kuracja może prowadzić do cofnięcia zmian miażdżycowych i normalizacji poziomu cholesterolu.