Dieta warzywno-owocowa

Fenomen diety

Kiedy to przed ponad trzydziestu laty, po raz pierwszy zastosowałam u ciężko chorego na serce pacjenta z dużą nadwagą post, który polegał na spożywaniu wyłącznie tartej marchwi i wody, doznałam prawdziwego olśnienia; pacjent zaczął szczupleć i jednocześnie zdrowieć, a poprawa dotyczyła nie tylko jego serca, ale także wszystkich innych chorych narządów. Co ciekawe, nie odczuwał on głodu, a w miarę, jak ustępowały dolegliwości, równocześnie ulegały normalizacji wszystkie jego wyniki badań dodatkowych.

Stałam wobec niewiadomej: z jednej strony widziałam skutek diety – organizm potrafił spontanicznie wyleczyć się pod wpływem postu, z drugiej nie wiedziałam, czym dokładnie jest ten samouzdrawiający mechanizm. Pojawiło się kolejne pytanie: gdzie tkwi fenomen diety, polegającej na czasowym spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców?

Późniejsze doświadczenia uzyskane na podstawie obserwacji pacjentów stosujących dietę pozwoliły mi utwierdzić się w przekonaniu, że faktycznie organizm posiada fenomenalne zdolności samoleczenia. Polegają one na uruchomieniu w czasie postu autofagii, czyli niszczeniu zwyrodniałych komórek i pozyskiwaniu z nich glukozy (niezbędnej dla serca i mózgu), której dowóz w czasie postu jest znikomy. Jednocześnie zniszczone i chore struktury są odzyskiwane w procesie „recyklingu” i służą jako materiał do odbudowy nowych i zdrowych komórek, co wykazał w 2016 roku laureat nagrody Nobla Yoshinori Ohsumi.

To nie tylko zdumiewająca autofagia leczy nas w czasie postu. Dochodzi również do przestrojenia wszystkich przemian na poziomie genowym, a są to niewyobrażalne przemiany, które potrafią nie tylko zwiększyć ilość energii, ale również naprawić uszkodzony materiał genetyczny DNA, z czym wiąże się regeneracja tkanek, redukcja zmarszczek, cofanie się blizn, guzów, zwyrodnień, ustępowanie otyłości, cukrzycy, włącznie z przywróceniem do normy wszystkich badań, bo norma jest zapisana w genach.

Są także choroby, w których nie mamy doświadczeń z dietą, ale świadomość, że czasowe spożywanie warzyw i owoców nie jest szkodliwe [patrz publikacje: Ewa Dąbrowska i wsp. Ocena podstawowych parametrów biochemicznych surowicy krwi i moczu oraz lipidów surowicy u otyłych chorych z metabolicznym zespołem X, leczonych dietą bardzo niskoenergetyczną przez 6 tygodni. Bromat. Chem. Toksykol. 1997,30 (4), 353-355], więc jeśli tylko nie istnieją przeciwwskazania do diety, dlaczego by nie spróbować takiego postu?

Czym jest proponowana dieta warzywno-owocowa?

W wypadku nagłych i poważnych zachorowań lub w stanach zagrożenia życia leczenie farmakologiczne jest często jedynym ratunkiem. Jednak jeśli i ono zawodzi, a choroba się przedłuża, zachęcam do stosowania diety warzywno-owocowej jako nowatorskiej metody profilaktyki i leczenia.

Dieta warzywno-owocowa z racji swej bardzo niskiej kaloryczności, jest odmianą postu leczniczego,  który bywa  stosowany jako okresowa kuracja oparta na warzywach nisko skrobiowych i owocach niskocukrowych. Dostarcza: enzymów, polifenoli o właściwościach leków, mikroelementów i witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, uzdrawia w sposób naturalny, przywracając równowagę przemian na poziomie genów.

Analogiczny post jest opisany w Piśmie Świętym w księdze Daniela (Dn. 1, 12-15), stąd dieta warzywno-owocowa jest utożsamiana również z postem Daniela.

Zasady leczenia dietą warzywno-owocową

Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach niskoskrobiowych: korzeniowych (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowych (cebula, por, czosnek), dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowatch (pomidor, papryka), liściastych (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, zawierają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci (przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy).

Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.

Wśród napojów poleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, na przykład chleba, kasz, oleju itp. Nie należy również pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani palić papierosów.

Przykładowy dzienny jadłospis

Dzień można rozpocząć od wypicia 1 szklanki wody z cytryną, lub ze szczyptą soli nierafinowanej, albo zakwaszonej dwoma łyżeczkami octu jabłkowego.

Śniadanie:
Sok: sok pomidorowy
Zakwas z buraków
Surówka 1: tarta marchew z jabłkiem i cytryną
Surówka 2: surówka z kapusty kiszonej, jabłka i szczypiorku
Warzywa gotowane: brokuł z koperkiem

Obiad:
Sok: zielony z jabłek i jarmużu
Surówka 1: surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem marchwi i koperku
Surówka 2: surówka z pomidora z cebulą, przyprawiona octem jabłkowym i bazylią
Zupa krem z kalafiora z warzywami
Kompot: z jabłek z dodatkiem przypraw (goździki, cynamon) bez cukru

Kolacja:
Sok: wielowarzywny
Surówka 1: surówka z selera naciowego i białej rzodkwi z kiełkami brokułu
Surówka 2: z tartego jabłka z dodatkiem truskawek
Warzywa gotowane: leczo jarskie z cukinii z pomidorami, cebulą i papryką
Herbata miętowa
Owoc: ½ grejpfruta

Wersje diety

Najcenniejsze są warzywa i owoce w postaci surowej, gdyż posiadają aktywne enzymy i biokatalizatory, a wśród nich około 10 tysięcy antyoksydantów, między innymi polifenole, likopen, witaminę C oraz E, beta karoten, chlorofil, mikroelementy i błonnik, dlatego wysoce skuteczną leczniczo okazała się wersja surowa diety warzywno-owocowej, ale także nie mniej jest skuteczna i najczęściej stosowana  wersja klasyczna diety, która zawiera warzywa i owoce głównie surowe, z dodatkiem gotowanych  w proporcji np. 3/4 roślin surowych i 1/4 gotowanych.

Bywają przypadki, gdy dieta warzywno-owocowa jest źle tolerowana. W przypadku pojawienia się bólów brzucha, uporczywych wzdęć lub niechęci do diety zaleca się przez kilka dni jej wersję sokową (soki warzywne i owocowe, woda, herbaty owocowe, ziołowe, wywary warzywne) lub wersję gotowaną (warzywa gotowane, zupy warzywne, jabłka gotowane), zwłaszcza na początku  kuracji, w przypadku pacjentów, którzy źle tolerują surowizny (pacjenci gastryczni). Dłuższe okresy wersji gotowanej  nie dają korzystnych efektów.

Istnieją też wersje eliminacyjne diety warzywno-owocowej, które wykluczają pewne pokarmy, a zwłaszcza sól i ogórki kiszone  u chorych z nadciśnieniem, a także z obrzękami, gdyż sól zatrzymuje wodę,  zwiększa ciśnienie krwi i nasila obrzęki, albo wersja diety z wykluczeniem gotowanych warzyw i owoców: np. marchwi, dyni, buraków, także musu z jabłek oraz soku z marchwi,  głównie u chorych z cukrzycą i otyłością, gdyż warzywa gotowane mają wyższe indeksy glikemiczne, niż surowe i dlatego mogą zwiększać poziom cukru we krwi.

Wersja diety eliminująca nietolerancje pokarmowe,  czyli   pokarmy  przeciw którym organizm skierował atak przy pomocy przeciwciał  klasy IgG, te pokarmy  można wykryć  np. testem Food Detective. Praktyka wykazała, że dzięki takiej personalizacji  diety, jej efektywność lecznicza jest bardzo wysoka, zwłaszcza w chorobach z autoagresji.

Wspomaganie oczyszczania organizmu w trakcie diety

Toksyny są główną przyczyną chorób, a każdy rodzaj postu jest terapią oczyszczającą  organizm z toksyn (detoksykacja). Do metod wspomagających ich oczyszczanie należy: ruch, zwłaszcza spacery, gimnastyka, marsze Nordic Walking, pływanie, siłownia itp.

Ruch uruchamia w organizmie te same mechanizmy co post, wywołuje redukcję masy ciała, spadek ciśnienia, poziomu cukru, cholesterolu itp. Pomocne są też lewatywy, hydrocolonoterapia, masaże, sauna i zabiegi fizykoterapeutyczne.

Więcej informacji o diecie

Dieta warzywno-owocowa składa się wyłącznie z roślin nisko skrobiowych i niskocukrowych i w porównaniu z tradycyjnym żywieniem dostarcza ona niewielkiej liczby kalorii (do 800 kcal dziennie), a także kilkakrotnie mniejszej ilości białka, węglowodanów i tłuszczu, dlatego dieta ta stanowi dla organizmu rodzaj postu leczniczego (głodówki zdrowotnej). Podczas tak restrykcyjnej diety cały metabolizm przestawia się na tory spalania, oczyszczania i regeneracji. W moczu pojawia się ślad acetonu, gdyż aceton, jak i inne ciała ketonowe, powstaje w procesie spalania tłuszczu, służąc mózgowi za paliwo w trakcie postu. Zatem jest to dieta ketogenna, a z tym procesem wiąże się potężny potencjał samoleczenia, m. in. efekt przeciwpadaczkowy, regeneracje neuronów.

Podstawowym paliwem dla mózgu jest glukoza, a jej zapasy w organizmie są niewielkie, głównie jako glikogenu w wątrobie, które wystarczają zaledwie na jeden dzień głodówki. Ponieważ glukoza jest niezbędna dla mózgu, dlatego też w czasie diety dochodzi do zamiany na glukozę wszelkich balastów białkowych, tj. uszkodzonych, zwyrodniałych lub martwych komórek, tkanek, zakrzepów, guzów, ropni, blizn itp. Ten rodzaj przemian nazywa się odżywianiem wewnętrznym, albo autofagią, która wiąże się z niszczeniem chorych tkanek i regeneracją zdrowych.

Przestrzeganie zasad diety powoduje wyłączenie  ośrodka głodu znajdującego się z mózgu, często zanika też pożądanie słodyczy, mięsa i innych używek.   W przypadku przekroczenia 800 kcal, co może zdarzyć się w przypadku wzbogacenia diety w wysokokaloryczne pokarmy, jak na przykład rodzynki czy daktyle, może pojawić się uczucie głodu. W takim przypadku zostaje przerwany proces odżywiania wewnętrznego, czyli samoleczenia.

Czasami już na początku diety można zaobserwować, w jak szybkim tempie organizm usuwa wszelkie depozyty białkowe: zmniejszają się guzki przy stawach palców, cofają się przykurcze i sztywność stawów, poprawia się sprawność ruchowa. Obserwowaliśmy u naszych pacjentów, jak unieruchomione w pozycji zgięciowej palce ręki czy nogi – wcześniej przeznaczone do operacji – wyprostowały się już po kilku tygodniach diety. Podobnie przykurcz w stawie łokciowym u chorej cierpiącej od 15 lat z powodu gośćca reumatoidalnego ustąpił już po trzech tygodniach diety.

Zaskakującą obserwacją było ustąpienie zwłóknienia (blizny) w płucach już po dwóch tygodniach diety, zważywszy, że blizny nie cofają się podczas tradycyjnego leczenia. Są to przykłady oczyszczania przez tzw. odżywianie wewnętrzne, czyli zamianę depozytów białka na glukozę potrzebną dla mózgu i również odbudowę nowych komórek w procesie  recyklingu, z materiałów odzyskanych z autofagii.

Organizm oczyszcza się także przez wydalanie śluzu, czego wyrazem może być przejściowe pojawienie się kataru, śluzu w stolcu czy w moczu. Zatoki oczyszczają się przez obfite spływanie śluzowo-ropnej wydzieliny, nawet z domieszką krwi.

Jednym z ważniejszych mechanizmów działania postu jest aktywacja genów, które znajdują się na chromosomach w jądrze każdej komórki. Grupa amerykańskich badaczy z Uniwersytetu w Madison pod kierownictwem prof. Richarda Weindrucha dokonała odkrycia, że restrykcje kaloryczne przywracają aktywność nieczynnym genom, a także enzymom, które są produktem genów. Przywrócenie aktywności genom uruchamia regenerację, sprzyja odmłodzeniu, hamowaniu nowotworów i przedłużeniu życia. Wraz z odblokowaniem genów następuje normalizacja wszelkich biochemicznych badań.  Dlatego też w grupie naszych pacjentów z chorobą wieńcową wysoki poziom złego cholesterolu LDL obniżył się i osiągnął normę po 6 tygodniach diety, a dobry HDL w tym czasie zwiększył się, również osiągając zakres normy. Są to regulacje na poziomie genowym.

U pacjentki pod wpływem kilkutygodniowej diety zregenerował się paznokieć, który od czasu urazu, tj. od 27 lat, rósł podłużnie  rozdwojony. Obserwacja ta świadczy o spontanicznej naprawie uszkodzonych mechanicznie genów macierzy paznokcia.

W innym przypadku za sprawą stosowania diety przez sześć tygodni udało się odtworzyć chrząstkę w kolanie, która  zanikła w czasie trwania stanu zapalnego stawu. Dzięki diecie  pacjentka uniknęła planowanej operacji wymiany kolana na protezę. Obecnie minęło już kilkanaście lat, jak jest zdrowa i sprawna.

Wskazaniem do zastosowania diety warzywno-owocowej mogą być  osoby zdrowe, celem wzmocnienia zdrowia, dzięki oczyszczeniu z toksyn (detoksykacja), zwiększenia energii, poprawy snu, pamięci, odmłodzenia, wyciszenia,  odczuwania radości, pogłębienia duchowości itp.

Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny, który dotyczy osób z: otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą żył, czy tętnic, obrzękami, wysokim cholesterolem itp.

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy sterownicze, czyli układ: immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie (katar sienny, astma, egzema), nietolerancje pokarmowe, migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji: gościec reumatoidalny, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół suchego oka, choroby skóry (łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra itp.)
  • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane
  • chorobami endokrynologicznymi: zaburzenia miesiączkowania, zaburzenia klimakteryczne, niedoczynność tarczycy Hashimoto, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, nadmiar estrogenów, torbiele jajników, przerost prostaty

Dieta okazała się także skuteczną metodą w walce z niepłodnością – przykładem może być kobieta niepłodna od 15 lat, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety po raz pierwszy zaszła w ciążę i urodziła zdrowe dziecko; kolejna kobieta niepłodna, która podczas 8 lat małżeństwa nie mogła donosić ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.

Dieta może być również korzystna w przypadku chorób zwyrodnieniowych, a zwłaszcza: choroby zwyrodnieniowej stawów,  paradontozy, zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów a także wczesnych i nie zaawansowanych stadiów nowotworów, jeszcze bez leczenia  immunosupresją.

Badania naukowe udowodniły, że restrykcyjne kalorycznie diety są skuteczną metodą wydłużania życia i profilaktyki przeciw nowotworowej i  przeciw wielu innym chorobom cywilizacyjnym.

Jednym z przeciwwskazań do diety jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, uniemożliwiające włączenie własnych samoleczących mechanizmów.

Innym przeciwwskazaniem jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny, takich jak na przykład hormony sterydowe i cytostatyki, a także posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Addisona).

Kolejnym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające: krańcowa niewydolność narządów np. nerek u osób dializowanych, czy choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, leczona immunosupresją, stany związane ze wzmożonym metabolizmem (nadczynność tarczycy, okres ciąży i  karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania).

Dieta nie jest wskazana również w przypadku transplantacji narządów, na przykład nerek,  w ciężkich depresjach i w ostrej porfirii.

Wiadomo jest, że w przypadkach nagłych i poważnych chorób, czy też w stanach zagrożenia życia, leczenie farmakologiczne, lub operacyjne jest często jedynym ratunkiem. Lecz jeśli i ono zawodzi,  a choroba staje się przewlekła, wówczas pacjenci szukają ratunku w innych metodach leczenia i niejednokrotnie podejmują  kurację dietą warzywno-owocową. A ponieważ często  przyjmują oni leki, więc pytają czy można w trakcie diety kontynuować dotychczasowe leczenie farmakologiczne?

W przypadku  postu radykalnie zmienia się metabolizm, dlatego też w tym czasie należy modyfikować dawki leków, aby nie doszło do ujawnienia się skutków ubocznych leków.

Uwaga! W czasie diety dawki leków należy modyfikować pod kontrolą lekarza.

Zwykle już  w pierwszym tygodniu diety następuje redukcja masy ciała, spontanicznie ustępują obrzęki, normalizuje się ciśnienie, oraz poziom cukru, dlatego też  dawki leków: hipotensyjnych, moczopędnych i przeciwcukrzycowych należy redukować, pod kontrolą ciśnienia i poziomu cukru.

Również stabilizuje się przemiana cholesterolu, wobec czego często udaje się odstawić leki przeciw cholesterolowe. U jednej z pacjentek, która podczas diety zażywała przeciw cholesterolowy lek – Lipanthyl, wystąpił ból łydek i ponad dwudziestokrotny wzrost enzymów martwicy mięśni. Przerwanie zażywania leku i kontynuacja diety przywróciły do normy wartości enzymów.

W innym przypadku moczopędny lek Verospiron spowodował rozwój gruczołów piersiowych (ginekomastię) jako uboczne działanie leku u pacjenta, który nie przerwał przyjmowania leku w trakcie diety.

Szczególnej ostrożności wymagają w trakcie diety leki przeciwkrzepliwe. W takich przypadkach należy częściej kontrolować układ krzepnięcia i korygować dawki leków, ponieważ może wystąpić skaza krwotoczna w postaci sińców czy krwawień.

Stosowanie insuliny w tracie diety jest niebezpieczne ze względu na możliwość niedocukrzenia. W takim przypadku należy obniżyć  dawki insuliny, szybko podać do wypicia roztwór miodu lub zjeść słodki owoc. U pacjentów z otyłością i cukrzycą typu 2 stosujących dietę zwykle udaje się przerwać stosowanie leków przeciwcukrzycowych, a nawet insuliny.

W przypadku leków hormonalnych należy zbadać własne hormony  dopiero po 2 lub 3 tygodniowej diecie  i skorygować dawki przyjmowanych hormonów.

Leki oleiste, takie jak oleje omega 3, także preparaty na bazie soi trzeba w czasie diety przerwać, gdyż są zbyt odżywcze i mogłyby przerwać post.

Każdy post, w tym także dieta warzywno-owocowa,  może przywrócić zdrowie, analogicznie jak przez głodówkę uzdrawiają się chore zwierzęta, więc są przypadki, gdy pacjenci po diecie uzyskują zdrowie i już nie wymagają leków, tylko zmiany nawyków.

Na początku kuracji w miarę odtruwania organizmu mogą pojawiać się krótkotrwałe kryzysy ozdrowieńcze, na przykład osłabienie, bóle głowy, nudności, wymioty, biegunka, stany podgorączkowe itp., wynikające z uwolnienia toksyn z tkanek i przeniknięcia ich do układu limfatycznego. Osoby, które wcześniej stosowały terapie oczyszczające lub prowadziły zdrowy tryb życia, zwykle nie mają żadnych kryzysów.

W grupie 320 osób stosujących dietę, obserwowaliśmy następujące kryzysy: bóle głowy (45%), bóle brzucha (43%), biegunka (34%), bóle stawów, bezsenność, zawroty (po 20%), zmiany skórne (5%).

Objawy kryzysów ozdrowieńczych zwykle występują na początku diety, często ustępują samoistnie i zwykle nie wymagają leczenia, wiążą się z mobilizacją własnych mechanizmów samoleczących. W razie pojawienia się bólów głowy czy innych dolegliwości można wykonać oczyszczenie jelit (lewatywę), gdyż wówczas organizm pozbywa się dużych ilości toksyn, zwłaszcza z żółcią, dzięki czemu następuje szybka poprawa stanu zdrowia. Pomocna jest także aktywność ruchowa oraz picie większej ilości wody. U pacjentów z zaparciami pomocne jest picie większej ilości wody, jak również  lewatywy i zabiegi hydrocolonoterapii.

U pacjentów cierpiących na choroby gastryczne na początku diety może wystąpić biegunka, która jest wyrazem złuszczania starego, zwyrodniałego nabłonka jelit, wraz z równoczesną regeneracją zdrowego nabłonka. Czas naprawy wynosi zaledwie 36 godzin. Od tej pory pacjenci zwykle mogą już jeść surowe warzywa i owoce bez dolegliwości.

W przypadku utajonych ognisk bakterii w czasie diety mogą nasilić się objawy zapalne: dreszcze, gorączka, ból, obrzęk, zaczerwienienie, wzrasta OB, przeciwciała, białka zapalne itp. Objawy te po kilku dniach samoistnie ustępują. Są to symptomy korzystne, świadczące o większej aktywności układu immunologicznego w rozpoznawaniu i niszczeniu bakterii.

Po kryzysach obserwuje się najczęściej stopniową poprawę samopoczucia i ustępowanie chorób.

Najwartościowszym pokarmem jest zawsze pokarm naturalny, zdolny do wzrostu (kiełkowania), nieprzetworzony przemysłowo. Max Bircher-Benner (1867–1939), szwajcarski lekarz, pionier nauki o odżywianiu naturalnym, odkrył lecznicze właściwości diety surowej. Jego ustalenia wyprzedziły epokę, gdyż powstały jeszcze przed poznaniem witamin, enzymów i mikroelementów. Bircher-Benner sugerował, że najczęstszą przyczyną chorób jest degeneracja pokarmów naturalnych podczas ich gotowania i rozbijania tzw. całości pokarmowych w procesach oczyszczania, czyli rafinacji na przykład mąki, cukru.

Obecnie mniejszą wartość przypisuje się kaloryczności pokarmów, natomiast większe znaczenie ma wysokość poziomu cukru we krwi po spożyciu danego pokarmu. Wprowadzono klasyfikację żywności pod względem tzw. indeksów glikemicznych w skali od 1 do 100. Niskie indeksy rzędu 10–30 wiążą się z niskim poziomem cukru po ich spożyciu. Są to pokarmy naturalne, nieprzetworzone, zawierające błonnik, który opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, ponieważ rozkład błonnika następuje dzięki obecnym w jelicie bakteriom kwasu mlekowego (lactobacillus).

Wysokie indeksy rzędu 90 posiadają pokarmy pozbawione błonnika, jak na przykład biała mąka, pizza, ciasta, bułki słodycze, ryż, ziemniaki itp.

 

Co to oznacza w praktyce?

W wyniku spożycia pokarmów o wysokich indeksach glikemicznych we krwi następuje szybki wzrost poziomu cukru oraz insuliny, która obniża poziom cukru. Jednak przy ciągłym nadmiarze cukru oraz skrobi w diecie może dojść do stanu oporności tkanek na insulinę. W takich przypadkach rozwija się cukrzyca, we krwi utrzymuje się wysoki poziom cukru i insuliny, a podawanie nawet dużych dawek insuliny jest wówczas mało skuteczne. To właśnie insulina jest czynnikiem odpowiedzialnym za rozwój zespołu metabolicznego, który w 1988 roku opisał Gerald Reaven. W skład zespołu wchodzą takie choroby cywilizacyjne jak: otyłość, zwłaszcza brzuszna, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, miażdżyca (choroba niedokrwienna serca), wysoki poziom cholesterolu, zakrzepy, obrzęki, zwyrodnienia stawów, policystyczne jajniki.

Ponieważ zespół ten jest związany z  wysokim poziomem insuliny i cukru, jego przyczynowym leczeniem powinno być zastosowanie diety opartej na pokarmach o niskich indeksach glikemicznych, takich jak warzywa i owoce, gdyż wówczas ustąpi oporność tkanek na insulinę, obniży się jej poziom, a także znormalizuje poziom cukru.

Po zakończeniu diety warzywno-owocowej należałoby wyeliminować pokarmy rafinowane i wprowadzić na stałe żywienie oparte na naturalnych pokarmach o niskich indeksach glikemicznych, takich jak warzywa, owoce, ziarna, rośliny strączkowe, dwa razy w tygodniu ryby, jeden raz w tygodniu drób. Dzięki radykalnej zmianie diety zwykle udaje się utrwalić wyniki leczenia dietą warzywno-owocową.

Wśród chorych z zespołem metabolicznym już w pierwszym tygodniu diety u ponad 70% pacjentów z nadciśnieniem i u ponad 80% chorych z cukrzycą typu 2, obserwowaliśmy normalizację ciśnienia tętniczego i normalizację poziomu cukru. Byli to głównie pacjenci z nadwagą. Utrata masy ciała wynosiła średnio 4 kg w czasie 2 tygodni diety, 8 kg w czasie 4 tygodni diety i około 14 kg po 6 tygodniach diety.

W grupie pacjentów z chorobą niedokrwienną serca wysoki poziom cholesterolu uległ normalizacji po sześciu tygodniach diety (z 251 do 192 mg/dl), niski cholesterol dobry HDL zwiększył się w tym czasie o 32%, osiągając zakres normy.

U części pacjentów, cierpiących szczególnie na choroby z zakresu immunologii, endokrynologii, neurologii oraz gastroenterologii, niektóre niestrawione do reszty białka pokarmowe mogą przedostawać się przez nieszczelne bariery jelitowe (tzw. przeciekające jelita) do krwi, gdzie pobudzają produkcję przeciwciał (klasy IgG). Są to tzw. nietolerancje pokarmowe. Identyfikację takich pokarmów można przeprowadzić przy pomocy specjalnego testu np. Food Detective.

W przypadku podobieństwa niestrawionych białek pokarmowych, do białek organizmu może dojść do autoagresji, czyli niszczenia na drodze przeciwciał własnych tkanek, na przykład tarczycy (choroba Hashimoto), wątroby (autoagresyjne zapalenie wątroby), stawów (reumatoidalne zapalenie stawów), mięśni itp. Identyfikacja i wykluczenie z diety nietolerowanych pokarmów stało się przełomowym momentem w leczeniu wielu przewlekłych, a nawet nieuleczalnych chorób. Mieliśmy okazję przekonać się wielokrotnie, że wykluczenie pokarmów nietolerowanych na podstawie testu i przeprowadzenie kilkutygodniowej kuracji dietą warzywno-owocową może przywrócić zdrowie.

Dieta warzywno-owocowa dzięki bogactwu minerałów wykazuje efekt alkalizujący w przeciwieństwie do współczesnego stylu odżywiania się, który opiera się głównie na białku zwierzęcym i pokarmach rafinowanych, które są zakwaszające. Ponieważ zakwaszenie wiąże się z osteoporozą, dlatego dieta oparta na warzywach i owocach jest korzystna w leczeniu i profilaktyce osteoporozy.

Zakwaszenie krwi wiąże się także z tendencją krwinek do sklejania się, czyli ich rulonizacji, co utrudnia utlenowanie krwinek w płucach i   tkankach. Niedotlenienie wiąże się z rozwojem zwyrodnień, nowo tworzeniem naczyń i rozrostami nowotworowymi. Dlatego też dieta warzywno-owocowa, która zapobiega rulonizacji krwinek, poprawia utlenowanie organizmu, dzięki czemu jest także metodą profilaktyki zwyrodnień i chorób nowotworowych.

Jedna z naszych pacjentek, która żywiła się głównie mięsem, miała ziemistą cerę i czuła się stale zmęczona, a jej krwinki oglądane w mikroskopie z ciemnym polem widzenia były posklejane w rulony (ryc. 1). Po zastosowaniu dwutygodniowej diety warzywno-owocowej, powróciły siły,  stan cery uległ poprawie, a obraz krwi znormalizował się.

Ryc. 1. Obraz żywej kropli krwi  widzianej w mikroskopie z ciemnym polem widzenia. Widoczne rulony z krwinek przed dietą i prawidłowy obraz krwi po dwóch tygodniach diety
Ryc. 1. Obraz żywej kropli krwi widzianej w mikroskopie z ciemnym polem widzenia. Widoczne rulony z krwinek przed dietą i prawidłowy obraz krwi po dwóch tygodniach diety

Po kuracji dietą warzywno-owocową zaleca się „wychodzenie” z diety, przez stopniowe rozszerzanie diety o inne rodzaje pokarmów, a zwłaszcza o zdrowe tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, olej lniany), a nie węglowodany. Węglowodany łatwo zwiększają cukier we krwi i przerywają tzw. ketozę pokarmową – która ma lecznicze właściwości, a która podczas diety utrzymuje się. Stopniowo wdraża się żywienie pełnowartościowe, oparte na naturalnych, nieoczyszczonych przemysłowo pokarmach pochodzenia głównie roślinnego, zwłaszcza na: owocach, ziarnach i roślinach strączkowych, ewentualnie  z dodatkiem ryb, a jeśli decydujemy się  na spożywanie produktów zwierzęcych (mięsa, nabiału) warto rozważyć spożywanie ich w ograniczonej ilości.  Poleca się wprowadzić na stałe zwyczaju okresowych postów warzywno-owocowych, na przykład 1–2 dni w tygodniu lub 1 tydzień diety w miesiącu. Leczenie wspomaga aktywny ruch, na przykład gimnastyka.

Dzięki takiemu stylowi życia udaje się utrwalić wyniki leczenia i zapobiec nawrotom chorób.

Dr med. Ewa Dąbrowska, nestorka diety warzywno-owocowej, razem z doc. dr med. Kingą Wiśniewską-Roszkowską, nestorką postów w Polsce

Uwaga! Autor nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne powikłania wynikłe ze stosowania diety warzywno-owocowej bez nadzoru lekarskiego