O Instytucie Promocji Zdrowia

Powołanie w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej, jako placówki szkoleniowo-badawczej, było zwieńczeniem marzeń autorki diety warzywno-owocowej. Latami zdobywane doświadczenia z dietą warzywno-owocową, która w swej istocie jest odmianą postu, mogą teraz wyjść na świat i służyć wielu ludziom w odzyskaniu zdrowia.

W przypadku diety warzywno-owocowej, lekiem nie są, ani tabletki, ani operacja, lecz jedzenie, w myśl słów Hipokratesa: „niech pożywienie będzie twoim lekarstwem”, a efekty można niejednokrotnie porównać do „operacji bez noża”.
Kuracja dietą jest metodą prostą, tanią, a przede wszystkim pozbawioną działań ubocznych, którą można przeprowadzić samodzielnie w domu.

Nasze wieloletnie doświadczenia utwierdziły nas w przekonaniu, że dieta warzywno-owocowa przywraca zdrowie, z czym wiąże się potrzeba modyfikacji dotychczasowego leczenia, pod kontrolą doświadczonego lekarza lub dietetyka i również należy zmienić nawyki żywieniowe już na stałe. W dzisiejszych czasach istnieje potrzeba wielu promotorów zdrowia, aby zmienić świadomość społeczeństwa, na prozdrowotny styl życia.

Mamy świadomość, jak trudne jest to zadanie bez odpowiedniej edukacji i praktyki, w związku z tym naglącą potrzebą staje się szkolenie i to nie tylko  lekarzy i dietetyków, ale także rolników i wszystkich osób zainteresowanych przywracaniem zdrowia, przez wspomaganie postem naturalnych, samoleczących mechanizmów organizmu.

Misją Instytutu jest propagowanie postów w oparciu o doświadczenia dr Ewy Dąbrowskiej przez:

  • szkolenia, które będą mogły przekonać społeczeństwo, że między naszym codziennym żywieniem, a chorobami, istnieje związek przyczynowy i że sposób żywienia (zwłaszcza posty) ma potężny wpływ na zdrowie; żywieniem możemy wywołać choroby i także je wyleczyć;
  • budowę sieci certyfikowanych ośrodków, restauracji i cateringów prowadzących dietę, zgodnie z wytycznymi diety dr Ewy Dąbrowskiej®,
  • prowadzenie działalności naukowo-badawczej i publicystycznej w dziedzinie wpływu restrykcji kalorycznych na zdrowie człowieka.

Dr Ewa Dąbrowska

Autorka diety

Ewa Dąbrowska to nestorka diety warzywno-owocowej, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, w której pracowała do 1999 roku na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Prowadziła wówczas działalność: lekarską, dydaktyczną i naukową. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii, uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Od lat dziewięćdziesiątych XX wieku rozwija dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.

W 1992 roku przygotowała pracę Znaczenie zaburzeń immunologicznych w porfirii późnej skórnej, która miała stanowić podstawę rozprawy habilitacyjnej. Do publicznej obrony nie doszło, ponieważ wnioski, do jakich doszła, przekierowały jej zainteresowania badawcze na dotąd niedocenianą, choć przecież priorytetową rolę żywienia, w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Wynikiem tych badań było opracowanie nowatorskiej diety warzywno-owocowej – odtruwającej i wspomagającej samoleczące mechanizmy organizmu. Inspiracją stały się publikacje dr Kingi Wiśniewskiej-Roszkowskiej dotyczące głodówek zdrowotnych.

Pierwotną wersją diety dr Dąbrowskiej była monodieta, która polegała na okresowym spożywaniu wyłącznie tartej marchwi i piciu wody. Obserwując pacjentów w trakcie tego rodzaju głodówki, zwróciła uwagę na jednoczesne ustępowanie różnych zespołów chorobowych, a nie jednej choroby, jak to miało miejsce w przypadku tradycyjnego leczenia. Zrozumiała, że taki post może w niewyobrażalny sposób uruchamiać własny, samoleczący potencjał organizmu. To fenomenalne odkrycie zaintrygowało autorkę i sprawiło, że postanowiła wdrożyć w praktyce swe doświadczenia. Z jej inicjatywy dieta warzywno-owocowa została wprowadzona w formie wczasów zdrowotnych w ośrodkach wczasowych, a pierwszy z nich powstał w 1994 roku.

Z czasem okazało się, że metoda ta niosła ratunek osobom chorym, nawet w przypadkach, w których tradycyjna medycyna nie była w stanie pomóc. Widząc dynamiczny rozwój diety warzywno-owocowej, powstała potrzeba szkolenia: lekarzy, dietetyków, rolników i osób zainteresowanych tą dziedziną i dlatego też kolejną inicjatywą było powołanie w 2018 roku Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.

Ewa Dąbrowska jest autorką 50 prac naukowych,  ponad 100 doniesień naukowych,

oraz książek popularno-naukowych: „Przywracać zdrowie żywieniem”, „Ciało i ducha ratować żywieniem”, „Dieta warzywno-owocowa, a harmonia ciała”.

 

Jej mąż Wojciech Dąbrowski, z zawodu inżynier elektronik, to znany podróżnik, autor wydanej w 2008 roku książki Na 7 kontynentów. Notatnik podróżnika (http://www.kontynenty.net/), mają dwóch synów.

Jest już dostępny kalendarz z dietą dr Ewy Dąbrowskiej na rok 2019 - zapraszamy do zakupu >>TUTAJ<<                    Zamknij