
Problem nietolerancji pokarmowych
Nawet najbardziej rygorystycznie przestrzegana dieta może okazać się nieskuteczna, gdy spożywamy nietolerowane pokarmy. Są sytuacje, kiedy to w niekontrolowany sposób niestrawione białka z pokarmu mogą przedostać się do krwi. Przyczyną tego stanu najczęściej jest przemysłowo przetworzona żywności np. cukier i następowy rozwój drożdżycy (candida) pod wpływem której może dojść do zespołu „przeciekających” jelit. Takie białka są rozpoznawane jako obce, a więc takie, które muszą być zniszczone przy pomocy przeciwciał klasy IgG, analogicznie jak np. bakterie. Mechanizm ten zaobserwowała dr Ewa Dąbrowska już w latach 70, kiedy to prowadziła badania naukowe z zakresu immunologii w Akademii Medycznej w Gdańsku. Jej uwagę zwróciło wówczas nienaturalne zachowanie się krwinek w reakcji na dotychczas nieznane jej kompleksy immunologiczne, a dziś wiemy – nietolerowane pokarmy z przeciwciałami. Nietolerancje pokarmowe mogą okazać się bardzo niebezpieczne, wystarczy mieć w organizmie podobne do nietolerowanego pokarmu białko, a już zacznie rozwijać się choroba zapalna, np. Hashimoto, czy reumatoidalne zapalenie stawów lub inne choroby.
Eliminacja nietolerancji pokarmowych
Dlatego też tak ważne jest wykrycie i wykluczenie takich nietolerowanych pokarmów z jadłospisu, a z drugiej strony równoczesne uszczelnienie bariery jelitowej. Dzięki eliminacji nietolerancji pokarmowych i po zastosowaniu kuracji z postem warzywno-owocowym często udawało się wyleczyć szereg przewlekłych chorób, w których konwencjonalna medycyna była bezradna. Od kilkunastu lat współpracujemy z firmą Cambridge Diagnostics, która dostarcza nam testy do oceny nietolerancji pokarmowych. Wielokrotnie przekonaliśmy się o ich wartości w wykrywaniu niepożądanych białek.
Zachęcamy do zakupu testu z kodem rabatowym darmowej wysyłki
KOD: drDabrowska

Polecane testy
Porównanie właściwości paneli
![]() |
![]() |
---|---|
Badanie spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC) | Badanie spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC) |
Badanie jest wykonywane w medycznym laboratorium diagnostycznym Cambridge Diagnostics (nr laboratorium 3558) i autoryzowane diagnostów laboratoryjnych | Badanie jest wykonywane w medycznym laboratorium diagnostycznym Cambridge Diagnostics (nr laboratorium 3558) i autoryzowane diagnostów laboratoryjnych |
Badanie wykonywane w nowoczesnej technologii mikromacierzową ELISA, charakteryzującej się bardzo wysoką czułością i swoistością | Badanie wykonywane w standardowej technologii ELISA, charakteryzującej się wysoką czułością i swoistością |
Wynik ilościowy badania (dokładne stężenie przeciwciał IgG) jest bardzo czytelny i przedstawiony w formie graficznej z podziałem na stopnie reaktywności poszczególnych pokarmów | Wynik jakościowy badania (dodatni lub ujemny bez podawania dokładnego stężenia przeciwciał IgG) przedstawiony w formie listy produktów |
Dobrze wyselekcjonowane panele badanych produktów (wszystkie produkty są badane osobno) | Podstawowy panel najczęściej spożywanych produktów 59 produktów (w 46 grupach)5 |
Możliwość wykluczenia reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami | Brak możliwości wykluczenia reakcji krzyżowych |