Badanie nietolerancji pokarmowej

Problem nietolerancji pokarmowych

Nawet najbardziej rygorystycznie przestrzegana dieta może okazać się nieskuteczna, gdy spożywamy nietolerowane pokarmy. Są sytuacje, kiedy to w niekontrolowany sposób niestrawione białka z pokarmu mogą przedostać się do krwi. Przyczyną tego stanu najczęściej jest przemysłowo przetworzona żywności np. cukier i następowy rozwój drożdżycy (candida) pod wpływem której może dojść do zespołu „przeciekających” jelit. Takie białka są rozpoznawane jako obce, a więc takie, które muszą być zniszczone przy pomocy przeciwciał klasy IgG, analogicznie jak np. bakterie. Mechanizm ten zaobserwowała dr Ewa Dąbrowska już w latach 70, kiedy to prowadziła badania naukowe z zakresu immunologii  w Akademii Medycznej w Gdańsku. Jej uwagę zwróciło wówczas nienaturalne zachowanie się krwinek w reakcji na dotychczas nieznane jej kompleksy immunologiczne, a dziś wiemy – nietolerowane pokarmy z przeciwciałami. Nietolerancje pokarmowe mogą okazać się bardzo niebezpieczne, wystarczy mieć w organizmie podobne do nietolerowanego pokarmu białko, a już zacznie rozwijać się choroba zapalna, np. Hashimoto, czy reumatoidalne zapalenie stawów lub inne choroby.

Eliminacja nietolerancji pokarmowych

Dlatego też tak ważne jest wykrycie i wykluczenie takich nietolerowanych pokarmów z jadłospisu, a z drugiej strony równoczesne uszczelnienie bariery jelitowej. Dzięki eliminacji nietolerancji pokarmowych i po zastosowaniu kuracji z postem warzywno-owocowym często udawało się wyleczyć szereg przewlekłych chorób, w których konwencjonalna medycyna była bezradna. Od kilkunastu lat współpracujemy z firmą Cambridge Diagnostics, która dostarcza nam testy do oceny nietolerancji pokarmowych. Wielokrotnie przekonaliśmy się o ich wartości w wykrywaniu niepożądanych białek.

Zachęcamy do zakupu testu z kodem rabatowym darmowej wysyłki

KOD: drDabrowska

Polecane testy

FoodDetective™

Podstawowe badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej badające 59 produktów (w 46 grupach).

Badanie jest oparte o standardową metodę ELISA pozwala na czułei swoiste wykrycie we krwi przeciwciał IgG dla składników pokarmowych.

Wynik badania jest przedstawiony w postaci jakościowej (dodatni lub ujemny bez podawania dokładnego stężenia przeciwciał).

Panel jest zalecany osobom, które borykają się z 1 lub 2 przewlekłymi objawami.

FoodPrint® 120+

Rozszerzone badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej badające ponad 120 produktów (każdy osobno).

Badanie jest oparte o mikromacierzową metodę ELISA i pozwala na wykrycie we krwi z bardzo wysoką czułością przeciwciał IgG dla składników pokarmowych.

Wynik badania jest przedstawiony w postaci ilościowej (dokładne stężenie przeciwciał IgG).

Polecany osobom z więcej niż 2 przewlekłymi objawami i/lub cierpiącymi na choroby o podłożu immunozależnym.

FoodPrint® 160+ Wegetariański

Rozszerzone badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej badające ponad 160 produktów (każdy osobno).

Badanie jest oparte o mikromacierzową metodę ELISA i pozwala na wykrycie we krwi z bardzo wysoką czułością przeciwciał IgG dla składników pokarmowych.

Wynik badania jest przedstawiony w postaci ilościowej (dokładne stężenie przeciwciał IgG).

Polecany osobom z więcej niż 2 przewlekłymi objawami i/lub cierpiącymi na choroby o podłożu immunozależnym.

Badanie jest dedykowane dla grupy osób nie spożywających mięsa, ryb i owoców morza.

FoodPrint® 220+

Najbardziej kompleksowe badanie w kierunku nietolerancji pokarmowej badające ponad 200 produktów (każdy osobno).

Badanie jest oparte o mikromacierzową metodę ELISA i pozwala na wykrycie we krwi z bardzo wysoką czułością przeciwciał IgG dla składników pokarmowych.

Wynik badania jest przedstawiony w postaci ilościowej (dokładne stężenie przeciwciał IgG).

Polecany osobom z więcej niż 2 przewlekłymi objawami i/lub cierpiącymi na choroby o podłożu immunozależnym.

Badanie pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej.

Porównanie właściwości paneli

Badanie spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC) Badanie spełnia standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in vitro (IVDD98/79EC)
Badanie jest wykonywane w medycznym laboratorium diagnostycznym Cambridge Diagnostics (nr laboratorium 3558) i autoryzowane diagnostów laboratoryjnych Badanie jest wykonywane w medycznym laboratorium diagnostycznym Cambridge Diagnostics (nr laboratorium 3558) i autoryzowane diagnostów laboratoryjnych
Badanie wykonywane w nowoczesnej technologii mikromacierzową ELISA, charakteryzującej się bardzo wysoką czułością i swoistością Badanie wykonywane w standardowej technologii ELISA, charakteryzującej się wysoką czułością i swoistością
Wynik ilościowy badania (dokładne stężenie przeciwciał IgG) jest bardzo czytelny i przedstawiony w formie graficznej z podziałem na stopnie reaktywności poszczególnych pokarmów Wynik jakościowy badania (dodatni lub ujemny bez podawania dokładnego stężenia przeciwciał IgG) przedstawiony w formie listy produktów
Dobrze wyselekcjonowane panele badanych produktów (wszystkie produkty są badane osobno) Podstawowy panel najczęściej spożywanych produktów 59 produktów (w 46 grupach)5
Możliwość wykluczenia reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami Brak możliwości wykluczenia reakcji krzyżowych

Badanie nietolerancji pokarmowej

Jakie suplementy uzupełnią Twój zdrowy styl odżywiania?

Ponad 30 letnie doświadczenie dr Ewy Dąbrowskiej w jednej aplikacji

Teraz bez przeszkód możesz czerpać z jej wiedzy
i w prosty sposób osiągnąć swój cel!