Świadectwa z leczenia

Mężczyzna lat 30

Cukrzyk, który mimo przyjmowania wysokich dawek Insuliny (do 90 j) miał stale wysoki poziom cukru, rzędu 350 mg/dl, również cierpiał na polineuropatię cukrzycową objawiającą się silnymi bólami nóg, które porównywał z polewaniem nóg wrzątkiem. Niewyobrażalny ból, nie ustępował, a każda próba zwiększenia dawki Insuliny była nieskuteczna. Mimo sugestii lekarzy i specjalistów, nie wyraził zgody na propozycję amputacji nóg, a na własne ryzyko i z pełną świadomością zastosował dietę warzywno-owocową, ostatnią deskę ratunku. Po 5 tygodniowej diecie schudł 13 kg, poziom cukru znormalizował się, a bóle nóg całkowicie ustąpiły. Pacjent jest na diecie składającej się z produktów o niskich indeksach glikemicznych, nie wymaga przyjmowania insuliny, a mimo że minęło już kilka lat, czuje się bardzo dobrze. Dieta warzywno-owocowa odmieniła jego życie.

Pacjent z cukrzycą

Od 6 lat przyjmuje insulinę, ma krytycznie zwężone tętnice wieńcowe (90-95%). Po przejściu kilkudziesięciu metrów sinieje, odczuwa duszność i silne bóle zamostkowe, które nie ustępują po Nitroglicerynie.  Nie wyraził zgody na by-passy i zastosował sześciotygodniową dietę warzywno-owocową, którą powtarzał dwukrotnie w ciągu roku. Zmienił nawyki żywieniowe, a więc odrzucił: cukier, mąkę, skrobię, przy czym zwiększył spożycie warzyw i owoców, wprowadził na stałe jeden dzień w tygodniu pod znakiem diety warzywno-owocowej. Wszystkie te działania sprawiły, że właśnie mija już dziesiąty rok jego sprawności. Nie potrzebuje insuliny, a jego wyniki badań są na tyle dobre, że mógł powrócić do pracy.

Piętnastoletni chłopiec z silnymi bólami i wysiękiem w stawie kolanowym, w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów

Wobec braku efektów leczenia, lekarze zawyrokowali, że pacjent będzie poruszać się przy pomocy wózka inwalidzkiego. Nie akceptował stanu, w jakim się znajdował, szukał innych metod leczenia. Po zastosowaniu kilkutygodniowej diety wszystkie dolegliwości ustąpiły. Zmienił żywienie na prozdrowotne i czuł się dobrze. Po 13 latach uznał, że jest już całkowicie wyleczony i powrócił do dawnego, sposobu odżywiania się: jedzenia ciasta, pizzy, mięsa. W niedługim czasie jego stan pogorszył się, a wszystkie początkowe objawy jego choroby powróciły: wystąpiły bóle, obrzęki i sztywność stawów; zaczął poruszać się przy pomocy kul. Po ponownym zastosowaniu diety przez okres 6 tygodni i odrzuceniu nietolerowanych pokarmów (gluten i drożdże), wszystkie dolegliwości ustąpiły. Obecnie jest trzydziestoletnim mężczyzną, czuje się dobrze, przestrzega zdrowej diety, jest w pełni sprawny.

Kobieta w wieku 38 lat ze stwardnieniem rozsianym

Od 3 lat wożona w wózku inwalidzkim z powodu czterokończynowego paraliżu, nie mogła też mówić (bełkot), a wszelkie próby leczenia były nieskuteczne. Również próba podjęcia diety warzywno-owocowej nie dała spodziewanych efektów. Kiedy wykonaliśmy test na nietolerancje pokarmowe, okazało się, że jej organizm wytwarza przeciwciała na większość warzyw, oraz na gluten i drożdże. Zrozumieliśmy, że prawdopodobną przyczyną braku efektów diety mogły być te nietolerancje i że należało je wyeliminować. Po zastosowaniu okresowych głodówek wodnych i stopniowym włączeniu tych warzyw, które były tolerowane, nastąpiła poprawa; po 2 miesiącach zaczął ustępować  paraliż, jak również zaburzenia równowagi, mowy i oczopląs. Wysoki poziom hormonu prolaktyny znormalizował się, z czym wiązało się  ustąpienie torbieli w piersiach. Obecnie minęło 11 lat, jak kobieta jest całkowicie sprawna. Od 2 lat jest na diecie składającej się wyłącznie z warzyw, gdyż inne pokarmy, wywołują u niej nawrót choroby. Czuje się dobrze, pracuje zawodowo, jeździ samochodem i mimo, że żywi się tylko warzywami, ma prawidłową masę ciała.

Siostra zakonna, 37 lat

Przed 10 laty, wystąpił lewostronny paraliż ręki i nogi w przebiegu zakrzepicy dwóch tętnic domózgowych. Opierając się na kuli z trudem ciągnęła nieruchomą nogę, zaś lewa ręka zwisała bezwładnie. Już po 2,5. miesiącach od rozpoczęcia diety warzywno-owocowej zaczęła powracać ruchomość sparaliżowanej nogi i ręki, a także nastąpiło udrożnienie jednej z tętnic (kręgowej). Po kolejnej 1,5. miesięcznej kuracji dietą, mogła odrzucić kule i zaczęła chodzić samodzielnie, równocześnie ustąpiły bóle kręgosłupa i zaniki mięśni barku i ramion. Dieta ta okazała się również skuteczną metodą leczenia innych jej dolegliwości: ustąpiła nadwaga, unormowało się ciśnienie, wysoki cholesterol znormalizował się, zniknęły mięśniaki macicy, a wzrok poprawił się z 3 do 0,75 dioptrii. Siostra na co dzień pracuje w bibliotece i często powraca do kuracji dietą.

Trzynastoletnia dziewczynka z autoagresyjnym zapaleniem mięśni

Od trzech miesięcy cierpiała na bóle i osłabienie siły mięśni nóg, nie mogła nawet wstać z pozycji siedzącej, ani wejść po schodach.  Badanie krwi wykazało, że enzymy martwicy mięśni wielokrotnie przekraczały normę. Podjęto próbę trzytygodniowego leczenia dietą warzywno-owocową z wykluczeniem  nietolerowanych warzyw, a następnie dietę eliminacyjną (gluten, mleko, jajo, marchew i cytrusy). Po diecie nastąpiła radykalna poprawa, powróciła pełna sprawność mięśni nóg, a wszystkie nieprawidłowe enzymy   znormalizowały się. Po dziś dzień przestrzega diety z eliminacją pokarmów nietolerowanych oraz często stosuje kilkudniowe kuracje dietą warzywno-owocową. Ma obecnie 23 lata, jest zdrowa i całkowicie sprawna fizycznie.

Pacjentka lat 54 z niedoczynnością tarczycy i zanikiem tarczycy

W przebiegu autoagresyjnego zapalenia, czyli choroby Hashimoto. Od 7 lat utrzymywały się u niej wysokie wartości przeciwciał przeciwtarczycowych rzędu 1300. Cierpi również na autoagresyjne zapalenie gruczołów łzowych, czyli tzw. suche oko.   Od 4 lat ma niedowład poruszała się dzięki wózkowi inwalidzkiemu z powodu kleszczowego zapalenia mózgu, czyli neuroboreliozy. Z powodu wielu dolegliwości była aż 60 razy hospitalizowana, w tym 30 razy na oddziale reanimacji. Przyczyną tych hospitalizacji były silne bóle serca  po 2 zawałach. Pacjentka cierpiała również na nadciśnienie, które dochodziło do 240/160. Kolejne dolegliwości to wysoki cholesterol rzędu 400 mg/dl, częste infekcje oskrzeli i nerek, kamica nerkowa, silny zespół bólowy kręgosłupa. Przypadkowo dowiedziała się o diecie warzywno-owocowej, którą przeprowadziła 4 razy po 6 tygodni z przerwą 3 tygodniową i również wykluczyła nietolerowany gluten i mleko. Dzięki temu nastąpiła radykalna poprawa: tarczyca, która była w zaniku, odtworzyła się, nie ma już przeciwciał przeciwtarczycowych, ustąpił niedowład lewostronny, może teraz chodzić, tańczyć, jeździć rowerem; blizny pooperacyjne stały się cienkie i prawie niewidzialne, nie ma już bólów serca, ani duszności, także nie ma już zespołu suchego oka, na poczekaniu demonstruje płacz, cieszy się, że już ma łzy. U pacjentki nastąpiła poprawa wzroku o 4,5 dioptrii, ponadto nigdy więcej nie miała ataków kamicy nerkowej, ani infekcji. Pacjentka uzyskała pełnię zdrowia, nie przyjmuje już leków, często powraca do kuracji dietą warzywno-owocową, przestrzega diety eliminacyjnej. Powyższa obserwacja trwa 8 lat.

Mężczyzna, lat 33

Od 10 lat cierpiał z powodu silnego bólu kolana po urazie łękotki i mimo leków przeciwbólowych, blokad, a nawet endoskopowego usuwania ziarniny ze stawu kolanowego, nie było poprawy. Ponadto proponowano mu nawet operację wymiany stawu na sztuczny. Po zastosowaniu diety warzywno-owocowej, mógł już po dwóch tygodniach kuracji normalnie chodzić, a nawet grać w piłkę, co wcześniej było niemożliwe, a po 6. tygodniach stosowania diety ustąpiły wszystkie dolegliwości bólowe, powróciła sprawność stawu, schudł 10 kg, (miał nadwagę), skóra stała się aksamitna, przestała się łuszczyć i pękać, również ustąpiło nadciśnienie i zadyszka. Pacjent uzyskał pełnię zdrowia, obserwacja trwa piętnaście lat.

Kobieta w wieku 26 lat

Cierpiała na  ciężką alergię pokarmową, która objawiała się łzawieniem niemal po każdym posiłku.  Nawet po zjedzeniu mąki, czy mięsa, towarzyszył dokuczliwy świąd skóry, bóle głowy, a czasami nawet dochodziło do obrzęku ust. Zawsze miała nieregularne miesiączki, nawet co 3 miesiące. Z powodu chronicznego osłabienia nie miała siły ani wstać, ani chodzić, a ostatni miesiąc przeleżała w łóżku, musiała niemal stale przyjmować tabletki od bólu głowy i leki przeciw alergiczne, w tym również hormony, była załamana fizycznie i psychicznie. Dotąd odżywiała się głównie białym pieczywem i mięsem.  Po zastosowaniu 6-tygodniowej diety nastąpiło odtrucie organizmu, schudła 10 kg (waży 64 kg, przy wzroście 169 cm), wydaliła dużo kamieni kałowych i od tej pory ustąpiły wszystkie dolegliwości, nie cierpiała więcej z powodu świądu skóry, ani łzawienia, czy bólów głowy, a miesiączki stały się regularne, powróciła chęć do życia, nie wymaga przyjmowania leków.

Jest już dostępny kalendarz z dietą dr Ewy Dąbrowskiej na rok 2019 - zapraszamy do zakupu >>TUTAJ<<                    Zamknij