
Utrzymywanie się wysokiego poziomu krążących kompleksów immunologicznych (CIC) przez 10 lat zaobserwowano u 71 % [...]
Nothing Found

Z dr med. Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej, wieloletnim pracownikiem Akademii Medycznej w Gdańsku, rozmawia Anna Zalech

Z dr med. Ewą Dąbrowską, autorką diety warzywno-owocowej, wieloletnim pracownikiem Akademii Medycznej w Gdańsku,rozmawia Anna Zalech

Przede wszystkim chciałam przypomnieć, że dieta warzywno-owocowa, którą wiele lat temu opracowałam, tak naprawdę jest postem i ma wartość duchową.

XXXI Zjazd Towarzystwa Internistów Polskich Opole 1992.
Przeprowadzono prospektywne badania wpływu dwóch rodzajów odżywiania na poziom lipoprotein w surowicy u 63 pacjentów z chorobą niedokrwienną serca, o średniej wieku 55 ± 10 lat. Grupa I (47 pacjentów) otrzymywała przez 6 tygodni dietę jarzynowo – owocową, a następnie dietę wegetariańską. Grupa II (kontrolna – 16 pacjentów) otrzymywała dietę mieszaną.
Metody: W obu grupach badanych oznaczano na czczo poziomy lipoprotein (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy).
Wyniki: W pierwszym tygodniu diety jarzynowo – owocowej obserwowano przejściowy wzrost poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i współczynnika LDL/HDL, zaś poziom cholesterolu HDL obniżył się, także w przypadkach z prawidłowym wyjściowo poziomem.
W czasie 6 tygodni diety obserwowano tendencję do redukcji poziomu cholesterolu całkowitego (- 23 %), LDL (-13,4 %), trójglicerydów (- 66,8%). Poziom HDL zwiększył się o + 32%. Współczynnik LDL/HDL obniżył się z 6,7 do 3,4 (- 44,8%). Po 12 tygodniach (w tym 6 tygodni diety warzywno – owocowej i 6 tygodni diety wegetariańskiej) poziom lipoprotein utrzymywał się na podobnym poziomie. Obserwowano kliniczną poprawę wydolności wieńcowej. W grupie kontrolnej w czasie 6 tygodni utrzymywała się dyslipidemia, obserwowano tu wahania: cholesterolu całkowitego ± 6,3%, LDL ± 7,9 %, HDL ± 15,3 %, LDL/HDL ± 17,1%, trójglicerydów ± 21,2%.
Wnioski: 6 – tygodniowa dieta jarzynowo – owocowa przywraca prawidłowe proporcje lipoprotein w surowicy w chorobie niedokrwiennej serca. Dalsze przestrzeganie diety wegetariańskiej wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowych proporcji lipoprotein.
Books by
Dr. Ewa Dabrowska
Services to support the diet of Dr. Ewa
Dabrowska®

Dr. Dabrowski’s Official Catering
Many years of experience from now enclosed in a box!

Access to lectures by Dr. Ewa Dabrowska
Access to exclusive lectures by Dr. Ewa Dabrowska, in which the author shares invaluable knowledge on natural methods of cleansing and regeneration of the body.

Dr. Dabrowski’s application
In the app, you will find ready-made menus for each of these stages, but also a number of features to introduce new healthy habits into your daily life.

Meet Dr. Ewa Dabrowska’s line of supplements
What supplements will complement your healthy eating style?





