Jeden z podstawowych produktów w koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej, prosty i wspaniały sposób na pomoc układowi immunologicznemu, naturalna porcja witamin z grupy B, witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu, których trzeba więcej w chłodniejszych porach roku.
To naturalny probiotyk , zawierający bakterie kwasu mlekowego. Kwas mlekowy – powstaje podczas fermentacji (pomagają mu bakterii kwasu mlekowego). Kwas mlekowy ma właściwości oczyszczające organizm i wzmacniające układ odpornościowy. Kwas mlekowy pomaga regulować florę bakteryjną jelit , wspomaga trawienie, bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.
Składniki
- 2kg buraków,
- 3 litry wody,
- 1 duża łyżka soli kamiennej,
- 3 główki czosnkowy,
- przyprawy: kilka listków laurowych,kilka ziaren ziela angielskiego lub czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soku z ogórków kiszonych,
Wykonanie
Buraki umyj i pokrój w plastry, wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 l na 1 łyżkę soli kamiennej. Zalej w tak, aby buraki nie wypływały, możesz przykryć małym talerzykiem lub dobrze wymytym kamykiem. Odstawiamy przykryte lnianą ścierką w ciepłe, przewiewne miejsce na kilka dni, powstającą pianę możesz zbierać łyżką kilka razy dziennie.